10.05.2024-10:46 (Son Güncelleme:10.05.2024-17:20)

Atina’dan kritik zirveye ilişkin açıklama geldi: Miçotakis Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye’de görüşecek

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, 13 Mayıs’ta gerçekleşmesi beklenen Miçotakis-Erdoğan zirvesine ilişkin olarak samimi bir görüşmenin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Yunan radyosu SKAI FM’e röportaj veren Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, 13 Mayıs’ta Türkiye’ye gidecek olan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmenin samimi bir havada gerçekleşmesini beklediklerini dile getirdi.

Sonraki adımları atmamız önemli

AA’da yer alan habere göre; Yerapetritis, Türk ve Yunan liderlerinin buluşmalarının, diğer ülkelerin liderleriyle yapılan ikili görüşmeler gibi normal karşılanması gerektiğini ifade etti. "Görüşmek, konuşmak, krizleri çözmek ve sonraki adımları atmamız önemli." dedi.

Kariye Camii'nin ibadete açılmasının ardından Miçotakis'in Türkiye ziyaretini ertelemesiyle ilgili Yunanistan'daki muhalefetin yorumlarını da değerlendiren Yerapetritis, hükümet olarak böyle bir ihtimali hiç düşünmediklerini belirtti. Ayrıca, Kariye Camii'nin ibadete açılma kararının Yunanistan'da memnuniyetsizlik yarattığını ancak bu kararın yeni olmadığını, 2020'de alınmış bir karar olduğunu vurguladı.


Türk-Yunan ilişkilerinde her iki ülkenin temel politikalarında değişiklik beklentisinin olmadığını dile getiren Yerapetritis, "Türk-Yunan yakınlaşmasından beklentimiz sakin bir dönemdir." dedi. İki taraf arasında iletişim kanallarının açık kalmasının önemine de değinen Yerapetritis, bu sayede olası krizlerin önlenebileceğini ifade etti.

Miçotakis Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye’de görüşecek

Yerapetritis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Aralık 2023'teki Atina ziyaretinde imzalanan anlaşmaların, iki ülke ilişkilerini ileriye taşıyan önemli adımlar olduğunu vurgulayarak, bu anlaşmaların sistematik bir şekilde ilerlediğini ve pazartesi günü Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis arasında yapılacak görüşmenin de bu sürecin bir parçası olacağını belirtti.

13 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis arasındaki görüşme için "Bence, samimi bir görüşme olmasını beklemeliyiz. Ele alınması gereken konular gündeme gelecek ve liderler ile heyetleri arasında tartışılacak. Görüşmeler, pozitif gündem, siyasi diyalog ve güven artırıcı önlemleri içerecek. İlerleyen adımlar için bir yol haritası çizilecek." dedi.

Miçotakis'in 13 Mayıs'taki Türkiye ziyaretinin, ikili ilişkilerde atılacak önemli bir adım olduğunu belirten Yerapetritis, bir sonraki önemli adımın ise iki liderin Temmuz'da Washington'da NATO Zirvesi kapsamında bir araya gelmesi olduğunu ifade etti.

kursat@haber365.com.tr