Renkli ve göz alıcı ürünlerin sağlıklı olup olmadığı tartışma konusu. Pek çok kırtasiye malzemesi ucuz ve kalitesiz olarak satlıyor. Ürünlerde ilk olarak solvent olacak şekilde pek çok tehlikeli madde bulunuyor.
Rengarenk kırtasiye ürünleri, okul döneminin başlamasıyla dükkanlarda , marketlerde satılmaya başlandı. yerini aldı. Fakat eğlenceli görünen o rengarenk ürünler gelen göründüğü kadar masum değiller. İçinde azo boya, solvent, metal ürünün sertliğini artırmak amaçlı kullanılan nikel, hem kullanıldığında ve daha sonrasında çocukları zehirleyerek aklımıza gelmeyecek sağlık sorunlarına yol açabilir.
TERLİ ELLE BİLE DOKUNSA VÜCUDA GEÇEBİLİYOR
Uzmanlar, ‘Okul sevgisini artıran kokulu silgiler, birbirinden ilginç kalemler ve rengarenk kırtasiye malzemeleri aslında çocukların sağlığını bozabilen tehlikeler içeriyor.’diyor. Uzmanlar bununla birlikte, çanta kalemlik ve diğer vinileks veya kumaş kırtasiye malzemelerinin boyanmasında azo boyaları kullanıldığını söyleyerek, ‘Özellikle azo boya maddelerinin bu ürünlerde kullanılması sonucu kanserojen etkiler ortaya çıkabilir. Bu tür boyalar suda kolayca çözüldüğü için terlemiş bir elle bile tutulduğunda kolayca ele geçer. Bebek veya çocuk bu oyuncakları ağzına götürdüğünde boyalar da bir şekilde vücuduna geçmiş olur. Vücuda giren bu maddelerin zararlı etkilerinin ortadan kaldırılması karaciğerde olur ve ardından idrarla süzülerek atılır. Eğer vücuttan atılamazsa birikim olur. Bu nedenle veliler boya ve kalem alırken üzerinde 'azo boyası' içermediğine ilişkin bilgi ve not olup olmadığına dikkat etmeli.’diyorlar.
SU YA DA ALKOL BAZLI OLAN ÜRÜNLERİ SATIN ALIN
Uzmanlar, ‘Solvent bazlı yapıştırıcılar madde bağımlılığı yapar. Çocuklara yapıştırıcı alırken suda çözünen maddelerden yapılmış ‘su bazlı’ yapıştırıcılar tercih edilmeli. Su bazlı yapıştırıcıların en önemli özelliği ellerdeki kalıntılarının suyla yıkayınca temizlenebilmesidir. Anne, babalar ve öğretmenler beyaz tahta kalemi ve benzeri keçe kalemleri alırken üzerinde suda çözülmüş (su bazlı) veya 'alkolde çözülmüş (alkol bazlı) boyadan yapılmış 'olduğuna ilişkin bilgi notu ya da 'sağlığa zararlı madde içermediğine' dair uyarı aramalı. Satın almada su bazlı, alkol bazlı kalemleri tercih ederek solvent bazlı kalemler kesinlikle satın alınmamalı’ ifadelerini kullanıyor.
3 YOLLA VÜCUDA GİRİYORLAR
Solvent maddelerin 3 yolla vücudumuza girdiğini belirten uzmanlar; solunum yolu, deri teması ve yutma ile vücua girerek kana karışabileceğini söylüyorlar.
ÇOCUĞUNUZU BUNUNLA İLGİLİ ÖĞÜTLEYİN
Özellikle okul öncesi ve ilkokul çağında olan çocuklar bunları kontrolsüz bir şekilde ağzına götürüp, kullanım sonrasında ellerini ağız ve göz bölgesine sürüyorlar. Bununla ilgili uyarı yapan Çelik, ‘Çocuklar özellikle bu rengarenk ürünleri ağız yoluyla ısırarak, çiğneyerek, yutarak daha çok maruz kalıyor. Hem inhalasyon (soluma) yoluyla hem de çiğneme, yutma gibi temas yoluyla çocuklara yan etkileri daha fazla olabiliyor. Bu nedenle çocuklara özellikle şunu öğütlememiz gerekiyor; sağlığı için dikkat çekici, rengarenk ürünlerden ziyade daha çok renksiz, doğal, kokusuz ürünler tercih edilmeli.’şeklinde konuştu.