30.01.2020-09:23 (Son Güncelleme:30.01.2020-09:20)

Amerikalı Senatör, Bezos'un Telefonunun Hacklenmesi Hususunda Soruşturma Talep Etti

Senatör Christopher Murphy, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Amazon Üst Yöneticisi ve Washington Post'un maliki Jeff Bezos'un telefonunu hacklediği hususundaki iddiaların derinlemesine incelenmesini talep etti.

Connecticut Demokrat Senatörü Murphy, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI) ve Federal Soruşturma Bürosuna (FBI) ciddi bir mektup yollayarak, hadisenin soruşturulmasını istedi.

Murphy, Bezos'a yönelik operasyonun önemli kaygılar meydana getirdiğini belirterek, "Suudi hükümetinin yetkilileri tarafından işlenen siber suçların, ABD-Suudi ilişkileri üzerinde ciddi sonuçları olabilir." uyarısını yaptı.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin iki ülke bağlarını derinden sarstığını vurgulayan Murphy, "Bu yeni iddia da Kaşıkçı cinayetinin, Suudi Arabistan Krallığı'nın muhaliflerini korkutmak ve susturmak için uyguladığı daha geniş bir kampanyanın parçası olabileceğine işaret ediyor." yorumunu yaptı.

Murphy, DNI ve FBI'nın soruşturma neticesinde meydana bulguları da Kongreyle paylaşmasını bekledi.

BEZOS'UN TELEFONUN HACKLENMESİ

Özel siber güvenlik şirketi FTİ Consulting, 1 Mayıs 2018'de Prens Bin Selman'ın WhatsApp hesabından yollanan bir MP4 video klasörünü, Bezos'un şahsi telefonunda açmasının ardından telefonda anormal ve olağan dışı faaliyetler belirlendiği ve gelecek aylarda büyük ölçüde verinin telefondan dışa transfer edildiğini belirlemişti.

Şirketin düzenlediği raporu tetkik eden Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ile BM İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, yaptıkları ortak açıklamada, iddialarla ilgili hemen soruşturma açılması davetinde bulunmuştu.

ABD'nin Wall Street Journal gazetesine söz eden ve isimleri açıklanmayan Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman'a yakın Suudi yetkililer de Bezos'un telefonunun "hacklenmesine" alakalı planlardan bilgileri olduklarını ileri sürmüştü.

Yetkililer, hackleme operasyonunu Veliaht Prens'in eski müşaviri ve eski Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud el-Kahtani'nin düzenlediği, bunun gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya yönelik daha yaygın baskı kampanyasının parçası olduğunu savunmuştu.


Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr