23.06.2022-16:24 (Son Güncelleme:23.06.2022-16:24)

5g ne zaman aktif olacak, 5G cihazlar piyasaya ne zaman çıkacak? ? Bakan Karaismailoğlu duyurdu!

5G ürünlerin piyasaya çıkacağının duyurulmasının ardından, 5G’nin ne zaman aktif hale geleceği merak konusu oldu. Yerli üretim 5G ürünlerin piyasaya çıkacağını duyuran Bakan Karaismailoğlu’nun açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. Peki, 5G ne zaman aktif hale gelecek? İşte yanıtı…

Yeli ve milli 5G ürünlerin piyasaya sürüleceği Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından açıklandı. Açıklamanın ardından 5G hakkında gelişmeler gündeme bomba gibi düştü. Bakan Karaismailoğlu, 5G şebekesi için yürütülen çalışmaların test edildiğini belirtti. 

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 Bilgilendirme Toplantısı’nın ardından Bakan Karaismailoğlu 5G açıklamasında bulundu. Milli güvenlik bakımından 5G gelişmelerinin önemli olduğunu söyleyen Bakan, başka ülkelerinin teknolojilerini kullanmanın ülkenin çıkarları için uygun olmadığını söyledi. Mühendislik gelişmeleriyle önemli başarılar elde ettiklerini söyleyen Karaismailoğlu, aynı başarıların haberleşme alanında da yapılacağını vurguladı. Teknoloji sektörünü yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka başlıkları altında değerlendirdiklerini söyleyen Karaismailoğlu, Türkiye’nin bu başlıklarda ilerleyerek cari açığını kapatacağını ve sektörde önde gelen isimlerden olacağını ifade etti. 2017 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu koordinasyonunda, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’nin kurulduğunu söyleyen Bakan Karaismailoğlu, bu atılımın 160’dan fazla firmayla, 8 binden fazla çalışanla yoluna devam ettiğini kaydetti. 


5G arama ve veri aktarımı testleri başarılı

5G çalışmalarına önem verdiklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, HTK üyesi firmalarla Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin geliştirildiğini belirtti. Önemli teknoloji firmalarının katkılarıyla yürütülen projenin ilk fazı 2021 yılının Mart ayında tamamlandığını belirtti. 

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile 5G baz istasyonları, 5G çekirdek şebeke, 5G şebeke yönetim ve operasyonel yazılımları ve 5G sanallaştırma platformu gibi atılımlar yapıldığını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, 5G çalışmalarında veri aktarımı ve arama testlerinin yapıldığını ifade etti. Projeden yer alan 10 firmanın birleşerek Global Telekom ve Entegre Teknolojiler AŞ şirketini kurduklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, bu şirketin sektörün devleriyle mücadele etmesini amaçladıklarını vurguladı.


Yerli 5G ürünler piyasaya çıkacak

Piyasada bulunan ürünlerle rekabet etmesi amacıyla yerli ve milli 5G ürünlerin piyasaya sürüleceğini belirten Bakan Karaismailoğlu, bunların yabancı ürünlerin muadilleri olacağını söyledi. 4,5G yatırımlarının yeterli olmadığını ve daha fazlasının yapılması gerektiğini belirten Bakan, yüzde 45 yerlilik hedefi taşıdıklarını belirtti. 5G teknolojisine yönelik bileşenlerin millileştirilmesini amaçladıklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, yerli üretim ekosistemini desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. 

20 yılda ülkeye yaptıkları 172 milyar dolarlık yatırımla milli gelire 520 milyar dolar getiri sağladıklarını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık daha yatırım yapma hedefinde olduklarının altını çizdi. Ulaştırma ve haberleşme yatırımıyla yerli üretime 2 trilyon dolar, milli gelire de 1 trilyon dolar katkı sağlayacaklarını ifade eden Bakan, ülkenin çıkarlarını gözeterek adımlar atacaklarını belirtti.

haticeu@haber365.com.tr