19.07.2022-14:37 (Son Güncelleme:07.10.2023-14:03)
>

25 yıl önce Alpler'de donmuş halde bulunan ve 5 bin 250 yıllık olduğu tahmin edilen mumya Ötzi'nin midesinden çıkanlar, uzmanları şaşkına çevirdi. Daha önce böyle bir durum ile karşılaşmadıklarını belirten uzmanlar görüntülerini paylaştı.

1

5 bin 200 yıllık mumya


Alpler'de bulunan 5 bin 200 yıllık mumyanın midesinden çıkanlar herkesi şaşkına çevirdi.

2

İncelemeye alındı


İncelemeye alınan mumyanın midesinde ülser ve kansere de yol açabilen Helikobakter pilori (Helicobacter pylori) bakterisini saptadı.

3

DNA analizi yapıldı


DNA analizinden bakteri çıktı Araştırma kapsamında Ötzi'nin midesi DNA analizine tabi tutuldu. Analiz, 5 bin 250 yaşındaki bakteriye ait verilere de ulaşılmasını sağladı.

4

Bakteri çıktı


Hannover Tıp Fakültesi'nden Sebastian Suerbaum, "bakterinin gen analizinde keşfini önemli bir dönüm noktası" olarak tanımladı.

5

Helikobakter pilori


Uzmanların Helikobakter pilori (Helicobacter pylori) bakterisinin varlığını saptaması 1983 yılını buldu. Bakterinin 100 bini yılı aşkın bir süredir insanlarda yaşadığı tahmin ediliyor.

6

Mumya'da bulunan bakteri


Ötzi'de belirlenen bakteri, tür olarak Orta ve Güney Asya'dakilerin kapsamına giriyor. Araştırmacılara göre bu özelliği Ötzi'nin bir göçmen olduğuna işaret ediyor.

7

Mumya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı


Ötzi ile ilgili son çalışmaya liderlik edenler arasında paleopatoloji uzmanı Albert Zink de yer aldı. Zink, Bozen'deki Mumya Araştırmaları Enstitüsü'nün başkanlığını yapıyor.

8

Hastalıkları buluyor


Paleopatoloji uzmanları, fosil ve kemik kalıntılarını inceleyerek geçmişte etkili olan hastalıkları saptıyor. Albert Zink, "Ötzi'nin mide mukozasının olmadığı düşünüldüğünde, bakterinin keşfinin ne kadar büyük bir şans olduğu daha iyi anlaşılıyor" dedi.

9

DNA Laboratuvarı


Ötzi'yi incelemek amacıyla kurulan DNA Laboratuvarı'ndan günümüzde başka projeler için de yararlanılıyor.

10

Arkeoloji müzesinde sergileniyor


Ötzi halen İtalya'nın Güney Tirol bölgesinin merkezi olan Bozen (Bolzano) kentinin arkeoloji müzesinde sergileniyor.

5 bin 250 yıllık mumyanın midesinden çıkan şey tüm dünyayı şoke etti!
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME

İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç'ın...

Otomattan kahve aldı hayatı karardı: ‘Gö...