04.05.2024-13:44 (Son Güncelleme:04.05.2024-13:44)

2026'da tek haneli enflasyon hedefi: Bakan Şimşek'ten müjdeli açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fiyat istikrarının Türkiye'nin en büyük önceliği olduğunu belirtti. Şimşek, yaptığı açıklamada, uygulamaya koydukları programın enflasyonu hızla düşüreceğini ve 2026 yılına gelindiğinde Türkiye'nin tekrar tek haneli enflasyona döneceğini ifade etti.

Almanya'nın Düsseldorf kentinde gerçekleştirilen 8. Türk-Alman Ekonomi Günü'nde konuşan Bakan Şimşek, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını vurgulayan Şimşek, uyguladıkları politikalarla enflasyonun azaltılacağını ve ekonomik istikrarın sağlanacağını belirtti.

Bakan Şimşek: Türkiye'nin toplam borç oranı düşük, tek haneli enflasyon hedefi büyük

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirirken ülkenin toplam borç yükünü ele aldı. Şimşek, Türkiye'nin toplam borcunun milli gelire oranının yüzde 108 olduğunu belirtirken, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde genellikle yüzde 255 civarında olduğuna dikkat çekti. Dünya genelinde ise bu oranın yüzde 330'un üzerinde olduğunu ifade etti.

Enflasyonla mücadeledeki kararlılığına vurgu yapan Şimşek, Türkiye'nin en büyük hedefinin tek haneli enflasyona geri dönmek olduğunu söyledi. Mayıs ayında enflasyonun yüzde 70'in üzerine çıkacağını ancak daha sonra düşüşe geçeceğini belirten Bakan Şimşek, 2026 yılına gelindiğinde Türkiye'nin tekrar tek haneli enflasyona dönmeyi hedeflediklerini ifade etti.


Bakan Şimşek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bizde yüzde 255, dünyada 330’un üzerinde”

Türkiye hem büyük bir ekonomi hem de son 20 yılda performansı güçlü bir ekonomi. Dünyada büyük bir borç sorunu var. Faizler yüksek o nedenle borçluluğun düşük olması büyüme açısından önemli. Almanya bu konuda tabi en disiplinli ülkelerden bir tanesi. Türkiye'nin toplam borcu yani özel sektör, hane halkı, şirketlerin, finans sektörünün, devletin toplam borcunun milli gelire oranı yüzde 108, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 255. Dünyada da yüzde 330'un üzerinde.

Bizim en büyük önceliğimiz fiyat istikrarı. Yani enflasyonun tek haneye düşürülmesi, mali disiplin ve tabiki yapısal dönüşüm. Yapısal dönüşümden kastettiğimiz yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sanayide dönüşüm. Bütün bunlar bize daha yüksek sürdürülebilir büyüme imkanını artıracak.

"Mayıs’ta zirveyi bulacağız"

Türkiye'nin enflasyonu maalesef oldukça yüksek. Mayıs ayında yüzde 70'in üzerinde bir enflasyonla zirveyi bulacağız. Daha sonra uygulamaya koyduğumuz programla birlikte enflasyon hızlı bir şekilde düşecek ve 2026 yılında biz tekrar tek haneli enflasyona dönmüş olacağız. Uzun bir yolculuk ama başaracağız. Çünkü iyi bir programımız var.

"Deprem nedeniyle çok tedbir aldık"

Bütçe açığı deprem nedeniyle geçen sene çok arttı. Deprem hariç bütçe açığımız yüzde 1,6 milli gelire oran olarak. Maastricht Kriterleri ile uyumluyuz. Ama depremden dolayı yüzde 5,2. Geçen sene çok tedbir aldık. O tedbirleri almasaydık bütçe açığı çok daha yüksek olacaktı. Biz önümüzdeki yıllardan itibaren bütçe açığını deprem etkisi dahil kalıcı olarak yüzde 3'ün altına düşüreceğiz. Borcun da milli gelire oranını yüzde 35'in altında tutacağız. Yani Maastricht Kriterleri ile uyumlu olacağız.”




cerenpeksen@haber365.com