26.10.2021-15:18 (Son Güncelleme:09.11.2021-14:06)

10 Kasım Resmi Tatil mi?

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü yaklaşıyor. Peki, Atatürk'ü Anma Günü nedir? 10 Kasım resmi tatil mi? 10 Kasım ulaşım ücretsiz mi?

10 Kasım saat 9'u 5 geçe Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini son kez yumdu. 10 Kasım Atatürk'ü anma günü, her yıl Atatürk adına saygı törenleri kapsamında düzenlenir. Peki, 10 Kasım nedir?

10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ NEDİR?

Mustafa Kemal Paşa, 10 Kasım saat 9'u 5 geçe Dolmabahçe Sarayı harem bölümündeki bir odada hayatını kaybetti. 15 yıl boyunca Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mustafa Kemal, geçirdiği ağır hastalık sonrası hayatını kaybetti. Mustafa Kemal'in sağlığı 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamıştı. 1938'in ilk çeyreğinde kendisine halsizlik ve iştahsızlık teşhisi konulmuştu. Akciğer rahatsızlığından şikayetçi olan Atatürk'e 22 Ocak'ta siroz teşhisi konuldu. Tedavisine başlanan Mustafa Kemal, tedavisini yarıda bırakarak yurtiçi ziyaretlerine devam etti.

Siroz hastalığının teşhisi tekrardan yenilendi ve yoğun çalışma temposunun düşürülmesi önerildi. Her ne kadar olumlu yanıt verdi ve uzun süre istirahat etti. Ölüyor haberleri ülke geneline yayıldı ve haberler kesilsin diye yurt gezileri yapıldı. Yurt gezileri sonrası gittikçe kötüleşen Mustafa Kemal, 26 Mayıs 1938 tarihinde son defa Ankara'da bulundu. 26 Temmuz'da Dolmabahçe'ye yerleşen Atatürk, bir daha oradan çıkamadı. 16 Ekim'de komaya girdi. Komadan anca 21 Ekim'de çıkabildi. 9 Kasım'da girilen komadan çıkamadı ve 10 Kasım 1938 tarihinde hayatını kaybetti.


Ölümü sonrası cumhurbaşkanı olarak İsmet İnönü seçildi. Ölümünün ardından 21 Kasım'da naaşı geçici olarak Etnografya Müzesi'ne konuldu. 1953 tarihinde Anıtkabir'in açılmasıyla naaşı asıl yerine kondu.

10 KASIM RESMİ TATİL Mİ?

10 Kasım Mustafa Kemal'in ölüm yıl dönümünde ülke genelinde anma törenleri düzenlenir. Atatürk'ü anmak için resmi kurumlarda, okullarda, belediyelerin etkinliklerinde Atatürk anılır. 10 Kasım anma günüdür ve 10 Kasım resmi tatil değildir. 10 Kasım Saat 9'u 5 geçe sirenler çalar ve ülke genelinde insanlar ayakta saygı duruşunda durur. Trafikte olanlar arabalarını durdurup saygı duruşuna geçer. Dolmabahçe Sarayı 10 Kasım'da insanlar tarafından sıklıkla ziyaret edilir ve Atatürk'ün öldüğü oda vatandaşlar tarafından ziyaret edilir. Atatürk Anma Haftası 1 hafta boyunca sürer.

10 KASIM'DA ULAŞIM ÜCRETLİ Mİ?

Bir çok kişi 10 Kasım tarihinde toplu ulaşımın ücretsiz olup olmadığını büyük bir merakla birlikte araştırmakta. 10 Kasım'da İETT (otobüs, metrobüs, metro, tramvay) ücretsiz değil. 10 Kasım'da ulaşımda normal ücret tarifesi uygulanacaktır.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr