Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Düzenleme! Nelere Dikkat Edilmeli?

Zorunlu trafik sigortası teminatlarına yeni düzenleme geldi. Peki, zorunlu trafik sigortası nedir?

08.07.2019-09:23 - (Son Güncelleme: 01.01.2022-17:49)

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu yönetmeliğine göre, zorunlu trafik sigortası teminatları değişiyor. Yönetmeliğe göre 2022 ve 2023 yılları içinde sürekli bir fiyat değişimi söz konusudur. Bütün motorlu araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortasının ödemesi zorunludur. Ödeme yapmamaları durumunda zorunlu trafik sigortası cezası 144 lira olarak ödenmektedir. 

2022 FİYATLARINDA DEĞİŞİKLİK 

Yapılan açıklamalara göre 1 Şubat 2022 tarihinden itibaren trafik sigortasında aylık azami prim  tutarları yüzde 1,5 olarak arttırılacağı bildirildi. Tavan primlerde yüzde 20 oranında değişim de mevcut. Trafik sigorta poliçesinin iptal edilmesinde sigorta şirketlerine tahakkuk eden primin 32 TL'sinin acente komisyonu olacağı ve bu primin 40 TL'nin altında olmayacağı bildirildi. Bu yeni kararlarla birlikte sigorta şirketlerinin yüksek maliyetler altında ezilmesi önleniyor.  

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDA İSKONTO DEĞİŞİKLİĞİ!

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Zorunlu Trafik Sigortası'nda değişikliğe gitti. Yapılan değişikliğe göre trafik kazaları için iskonto oranı yüzde 1,65'e çekildi. Araç hasarları sonucunda yapılacak onarım için de orijinal parça kullanımı zorunlu hale getirildi.

Buna göre onarımlarda orijinal parça kullanımı zorunlu olacak ancak hak sahibinin onaylaması ya da orijinal parçaya ulaşılamaması halinde hasar gören parça eşdeğer bir parça ile değiştirilebilir. Bu düzenleme ile araç sahipleri ve sigortacılar arasındaki anlaşmazlığın ortadan kalkacağına inanılıyor.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINA YENİ DÜZENLEME YOLDA

Karayolları motorlu araçların zorunlu ödeme gerekliliği olduğu trafik sigortasının bu yılki asgari teminat bedeli belli olmuş durumda. Araç başına 43 binden 50 bin TL’ye; kaza başına 86 binden 100 bin TL’ye yükselmiş durumda. Yükselen tutarlar 2023 yılında 54 bin TL ve 108 bin TL’ye çıkacak. Zorunlu trafik sigortasında, mesleki faaliyetlerde bulunan vatandaşlar için asgari sigorta teminat tutarlarıyla koltuk sayısı 10 ve üzeri olan araçlar için eklenecek ek tutarlar yeniden belirlenmiş durumda. 

Yönetmelik, yılbaşından itibaren uygulanmak üzere sağlık gideriyle sakatlanma ve ölüm teminatları kişi başına 430 bin liradan 500 bin liraya, kaza başına 2,15 milyon liradan 2,5 milyon liraya çıkarılmış durumda. Peki, zorunlu trafik sigortası nedir?


ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NEDİR?

Zorunlu trafik sigortası, devlet tarafından araç sahiplerine ödemesi zorunlu tutulmuş, kaza sonucunda diğer araç veya üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararla için sizi güvence altına alan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası trafik kazasında karşı araca güvence verirken, kasko sizin aracınızı karşılar. Kaskoyu yaptırmak zorunlu değilken trafik sigortası zorunludur. Peki, trafik sigortası teminatları nedir?

- Araç ve kaza başına maddi hasar teminatı: Karşı tarafa verilen maddi zararları teminat altına alır. Kusurlu olunan kazada birçok araç zarar görmüşse, araç başı teminat alınır.

- Kişi ve Kaza Başına Sağlık Giderleri Teminatı: Karşı tarafa verilen bedeni zararları teminat altına alır. Araçtaki kişi sayısı esas alınır ve araç tipine göre teminat değişir.

- Kişi ve Kaza Başına Sakatlama ve Ölüm Teminatı: Kaza sonucu bir kimsenin ölümüne yol açılırsa, ölenin defin masrafları, ölen kişiden geriye kalan manevi tazminat teminatı verilir. Sakatlanma teminatı, karşı tarafın çalışamaz hale gelmesi sonucu meydana gelen zararların teminatı olarak ortaya çıkar.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

- Poliçenizin geçerlilik süresine dikkat edin.

- Sigortanızı yenileme tarihlerini takip edin ve atlamayın.

- Poliçenizde yer alan hasarsızlık indirimi koşullarını öğrenin.

- Poliçe kapsamınıza ve sigorta şirketinizin size sağladığı ek hizmetlere bakın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal