Zika virüsü bulaşıcı mı? Zika virüsü hangi ülkelerde görüldü, belirtileri neler? Dünya gündemi yeni tehlike Zika virüsünü konuşuyor!

Son zamanlarda ortaya çıkan Zika virüsü dünya gündeminin en önemli konusu haline geldi. Bilim insanları virüs ile ilgili arka arkaya uyarılar yayınlarken yeni tehlikenin en çok sivrisinekler ile yayıldığı söyleniyor. Peki Zika virüsü nasıl ortaya çıktı? Hangi ülkelerde görüldü? Türkiye'de Zika virüsü var mı?

13.04.2022-23:21 - (Son Güncelleme: 13.04.2022-23:24) Zika virüsü bulaşıcı mı? Zika virüsü hangi ülkelerde görüldü, belirtileri neler? Dünya gündemi yeni tehlike Zika virüsünü konuşuyor!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası bilim insanları tarafından yapılan bir açıklamada Zika virüsü adı verilen bir salgının yeni tehlike yaratabileceği belirtildi. Yapılan bu açıklamanın hemen ardından ise Zika virüsünün ne olduğu nasıl bulaştığı ve tehlike boyutları dünya gündeminin en önemli konusu haline geldi.

Bilim insanlarının yeni tehlike olarak adlandırdıkları Zika virüsü, tüm ülkelerde endişe yaratmaya başladı. Özellikle sivri sinek yoluyla yayılım gösterdiği söylenilen Zika virüsünün başka yollarla da bulaş gösterdiği ifade ediliyor. Yeni ortaya çıkan virüsün ne olduğu ve nasıl bulaştığını merak eden kullanıcılar genel olarak 'Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır' şeklindeki sorularla yeni virüs hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyorlar. Peki, Zika virüsü Türkiye'de görüldü mü? İşte, Zika virüsüne dair tüm detaylar..

Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır?

Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır?

Flavivirus grubu içinde yer alan ve RNA Virüsü olarak tanımlanan Zika virüsü, insanlara sivrisinek yoluyla bulaşıyor. İlk olarak 1947 yılında Uganda'da ortaya çıkan Zika virüsünün Zika Ormanı'nda yaşayan bir Rhesus maymununda keşfedildiği söyleniyor. Virüsün insanlardaki tespiti ise 1954 yılında Nijerya'da gerçekleştirilmiştir. 1954 yılından sonraki yıllarda ise sırasıyla Güney Afrika ve Güneydoğu Asya'da ve Pasifik bölgelerinde görülen Zika virüsü 2013 ile 2014 yılları arasında Fransız Polinezyasında meydana gelen ZVH salgını sırasında Guillain-Barre Sendromu vakalarının artışıyla dikkat çekmiştir. Ortaya çıkan artışın bir benzeri 2015 yılı içinde Brezilya'da gerçekleşen salgında Zika virüsü ile mikrosefali arasında bir ilişki olduğuna dair bulgular keşfedilmiştir.

Zika vürüsü hangi ülkelerde görüldü?

Zika virüsü hangi ülkelerde görüldü?

Hindistan'ın kuzey bölgesinde yer alan Uttar Pradeş eyaletinde Zika virüsünün tespit edildiği bilgisi paylaşıldıktan sonra tespitleri tapılan vaka sayısının 105'e yükseldiği açıklandı. Eyalet Başbakanı Yogi Adityanath, virüs salgınıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada son bir ay içinde toplam 105 vakanın tespit edildiğini ve vakalardan 17'sinde bir iyileşme görüldüğünü bildirdi. Adityanath açıklamasında ayrıca, bölge idaresi ile sağlık birimlerinin belediye meclisi üyeleriyle Kanpur bölgesinde denetimlerini sıklaştırdığını ve gerekli sterilizasyon ve araştırma çalışmalarını da hızlandırdığını aktardı.

Konunun uzmanlarında edinilen bilgiler sonrası yetkililer, hem koronavirüs hem de Zika virüsünün yoğun gözetim ve etkin tedavi yöntemleri ile kontrol altına alındığını duyurdular.

Zika virüsü Türkiye'de görüldü mü?

Zika vürüsü bulaşıcı mı?

Virüsün sivrisinek yoluyla enfekte sağladığını bildiren uzmanlar, virüs bulaş gösterdikten sonra kişide ateş, döküntü, eklem ağrısı, kas ve eklem ağrıları gibi semptomları gösterdiğini söylüyorlar. Yetkililer ayrıca, hastalığın belirli bir tedavisinin olmadığını da belirtiliyorlar.

Zika virüsü Türkiye'de görüldü mü?

Türkiye'de en son 2017 yılında, endemik bölge ziyareti gerçekleştiren 4 importe (yurtdışı kaynaklı) vakanın tespit edildiği bilgisine ulaşılırken bu kişilerin virüse ziyarette bulundukları ülkede maruz kaldıkları ve Türkiye'den döndükten sonra hastalık bulgularının başladıkları öğrenildi. An itibariyle Türkiye'de yerli ZVH vakasının bulunmadığı bilgisine de ulaşıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal