01.02.2020-12:46 (Son Güncelleme:29.03.2024-18:36)


1

Diyet deyince akıllara sadece kalori almamak gelir , aslında kalıcı ve sağlıklı şekilde zayıflamak daha önemlidir. Yapılan diyetin içeriği, besinlerin oranı, öğün sayısı da büyük önem taşır. Ayrıca diyette, kişiye özel hesaplamalar ve kişinin günlük yaşantısına uygun oluşturulmuş bir plan sayesinde zayıflamak hem hızlı hem de oldukça kolay hale gelir. Tabii ki, bir diyetle hızlı ve doğru zayıflamak için diyeti ezbere değil, anlayarak ve özümseyerek uygulamak şart. Peki, diyet yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz? Gözden kaçırmamamız gereken noktalar nelerdir? Diyet ve zayıflama hakkında kısaca 4 maddeyi sizler için hazırladık.



2

1. Yemeklerin Yağ Oranları Önemli

1. Yemeklerin Yağ Oranları Önemli

Diyetisyeninizin verdiği diyet listesine birebir uymanıza rağmen kilo vermekte zorlanıyorsanız, yemekleri yaparken koyduğunuz yağın miktarı biraz fazla kaçıyor olabilir. Yağlar, protein ve karbonhidratlara göre çok daha fazla kalori içerir.



3

2. Diyette Uzun Süre Aç Kalmayın

2. Diyette Uzun Süre Aç Kalmayın

Uzun süren açlık durumunda, hem psikolojik hem de fizyolojik olarak kıtlık moduna geçer. Açlığın vermiş olduğu psikoloji nedeniyle, farkında olmasanız bile normalde yediğinizden daha fazla yemek istersiniz. Haliyle bu durum, dikkatli olmazsanız gün boyu aç kaldığınız halde kilo almanıza sebep olabilir. Diyette uzun süre aç kalarak az öğün tükettiğinizde, gün boyunca daha az kalori aldığınız için, belli bir süre hızla kilo verdiğinizi fark edersiniz. Ama bu süreç kısa sürer ve daha sonra çok az kalori aldığınız halde neredeyse hiç kilo veremediğinizi, hatta kilo aldığınızı görürsünüz. Bu durumun sebebi, vücudunuzun kıtlık hissine uyum sağlayarak daha az enerji harcamaya başlamasıdır.



4

3. Beyninize Küçük Oyunlar Oynayın:Porsiyon Algısı

3. Beyninize Küçük Oyunlar Oynayın:Porsiyon Algısı

Aslında her şey psikolojiden ibarettir. Madem her şey algı ile ilgili, o zaman bunu da oyuna dahil ederek beyninize meydan okuyabilirsiniz. Mesela, kendinize normalde kullandığınızdan biraz daha küçük bir tabak alabilirsiniz. İçerisine koyduğunuz yemeğin gözünüzde nasıl büyüdüğünü göreceksiniz.Daha az kalorili yiyecekleri belirleyip, normalden daha sık beslenerek kendinizi sürekli tok hissedebilirsiniz.



5

4. Düzenli Egzersiz Yapın

4. Düzenli Egzersiz Yapın

Diyet ve zayıflama için egzersiz oldukça önemlidir. Diyetinizi devam ettirirken egzersizle bunu desteklemeniz, daha sağlıklı bir vücut için gereklidir. Fakat kontrollü bir egzersiz ve diyet programınız yoksa yaptığınız spor iştahınızı açarak daha fazla yemenize neden olabilir.Plan oluşturun.Oluşturduğunuz plan doğrultusunda egzersize devam ettiğinizde, vücut kompozisyonunuzun düzeldiğini, yağ oranınızın azalıp kas oranınızın olması gereken düzeye geldiğini görürsünüz. Doğru egzersiz ve egzersize göre planlanan beslenme ile hızlı ve sağlıklı kilo vermeniz çok daha kolay olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR