Yunanistan'ın Dijital Bariyeri Avrupa Birliği'ni Endişelendirdi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcü Adelbert Jahnz, Yunanistan'ın Türkiye hududuna kurduğu dijital bariyer ile ilgili endişe duyduklarını olduklarını belirtti.

03.06.2021-16:00 - (Son Güncelleme: 03.06.2021-17:41) Yunanistan'ın Dijital Bariyeri Avrupa Birliği'ni Endişelendirdi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Yunanistan'ın göçmenlerin geçişlerini engel olmak için Türkiye hududuna oldukça yüksek ses çıkaran "ses topu" konulmasından endişe duyduklarını ve Atina idaresinden mesele ile ilgili bilgi talep ettiğini bildirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu vekillerinden Adelbert Jahnz, günlük basın toplantısında meseleye ilişkin soruyu cevaplarken, AB'nin dış hudutlarındaki altyapıdan mensup ülkelerin sorumlu olduğunu da anımsattı.

Kaçak sığınmacılara karşı 'sağır edici' ses yayma sistemi ile çalışan düzenle ilgili Yunan makamlardan açıklama istendi.

Hudutlarda alınacak bütün önlemlerin oranlı olması, temel insanı haklar ile iltica kanuna saygı göstermesi gerektiğinin altını çizen AB Komisyon Sözcüsü Jahnz, şu ifadeleri kullandı:

''SES TOPU ADI VERİLEN EKİPMANIN KULLANIMINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ''

"AB Komisyonu, ses topu adı verilen ekipmanın kullanıldığına yönelik haberlerden endişe duymaktadır. Görünüşe göre bu ekipman sınır geçişlerini caydırmak için kullanılıyor. AB Komisyonu, Yunanistan makamlarıyla irtibat halindedir. Kendilerinden bu konuda bilgi istedik."

3,7 MİLYAR DOLARA MAL OLDU

Türkiye-Yunanistan hududunda sığınmacıların geçişini engel olmak için "dijital bariyer" hazırlandığı ifade edilmişti. Avrupa Birliği'nin temin ettiği 3,7 milyar dolar ile 200 kilometre uzunluğundaki sınırdan Avrupa'ya yasalara uygun olmayan şekilde geçişleri önlemek için son aylarda oluşturulan sistemin denendiği ifade edilmişti.

DEDEKTÖR YAPAY ZEKAYLA ÇALIŞIYOR

Kamera ile sensörlerin olduğu yapay zeka ile ilgili çalışan denetleme ağının olduğu düzen çerçevesinde, yapay zeka ile çalışan yalan dedektörleri, sanal hudut muhafaza botları ile kameralar benzeri güvenlik kontrolleri denenmişti.

SAĞIR EDİYOR

Yunan emniyetine ait zırhlı aracın üstüne kurulan ve "ses topu" olarak isimlendirilen uzun menzilli akustik aletten Türkiye hududuna doğru sağır edici sesler yollayabilecek düzen, insan hakları savunucu toplulukların tepkisini alıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal