Yüksek tansiyon neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl düşürülür? Yüksek tansiyonu düşüren doğal ve bitkisel yöntemler

Yüksek tansiyon ismi ile bilinen hipertansiyon hakkında merak edilenleri mercek altına aldık. Yüksek tansiyon neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte yüksek tansiyon ile ilgili bilinmesi gerekenler…

26.03.2022-11:00 - (Son Güncelleme: 29.08.2023-14:41)

Yüksek tansiyon; damarların içinde bulunan kanın, yine damarın duvar kısmına doğru gerçekleştirmiş olduğu yüksek bir basınçtır. Bundan dolayı tıp dilinde hipertansiyon adı da verilir. Hem kısa hem de uzun vadede telafisi son derece güç olan durumlara neden olur. Bunların içinde damarların genişlemesi, tıkanması ve yırtılması gibi ihtimaller vardır.

Yüksek tansiyon neden olur?

Yüksek tansiyonun neden olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bazı durumlar yüksek tansiyonun nedenleri arasında gösterilebilir.

- Kilolu veya stresli olmak

- Sağlıksız beslenmek

- Sigara içmek ve aşırı alkol tüketmek 

- Obstrüktif uyku apnesi

- Böbrek sorunları

- Böbreküstü bezi tümörleri

Yüksek tansiyon neden olur?

- Tiroid problemleri

- Doğum kusurları

- Aile hikayesi

- Kullanılan doğum kontrol hapları, ilaçlar vb.

- Uyuşturucu maddeler

- Irka bağlı olarak hipertansiyon riski artabilir. Afrika kökenli insanlar arasında yüksek tansiyon riski daha yaygındır.

Yüksek tansiyon belirtileri nelerdir?

- Burun kanaması

- Kronik yorgunluk

- Baş ağrısı

- Kilo alma

- Nefes darlığı

Yüksek tansiyon belirtileri nelerdir?

- Şiddetli horlama

- Gözde kanlanma

- Baş dönmesi

- Aşırı terleme

- Kulak çınlaması

Yüksek tansiyona ne iyi gelir?

Yüksek tansiyonu düşürmek adına evde bazı yöntemler uygulanabilir, bazı besinler tüketilebilir:

- Başınızı soğuk su ile yıkamanız yüksek tansiyonunuzu düşürmek için doğru bir adım olacaktır. Çünkü soğuk su sinirlerinizi uyardığı için tansiyonunuzun düşmesine ön ayak olacaktır.

- Kekik tüketimi ya da kekik suyu kaynatılması, düşürmekte yararlı olacaktır.

- Yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.

- Limon tüketimi doğru bir tercih olacaktır. Çünkü limon suyu damarların tıkanmasına neden olan bazı maddeleri vücudumuzdan temizleme görevini üstleniyor. Her sabah bir bardak suya yarım limon sıkarak sizde bu maddelerin vücudunuzdan uzaklaştırılmasını sağlayabilirsiniz.

- Sarımsaklı ürünler tercih edebilirsiniz. Sarımsak tansiyonunuzun düşmesini hızlı bir şekilde sağlayacaktır. Her gün 1-2 diş sarımsak tüketimine özen gösterin.

Yüksek tansiyona ne iyi gelir?

Pancar suyu içeriğindeki nitrat sayesinde kanın damarlardan rahat rahat geçmesini sağladığı için etkili bir tansiyon düşürücüdür.

- Muz içerdiği zengin potasyumlu içeriği ile kan akışınızı hızlandırır ve tansiyonunuzun düşmesini sağlar. Ayrıca damarlarda tıkanıklık yaratabilecek maddelerin birikmesini önlemede birebirdir.

- Kudret narı çoğu hastalığa şifalı geldiği gibi yükselen tansiyonunuzu düşürmek için doğru bir çözüm olacaktır.

- Tuz tüketimini indirgemeniz hipertansiyon için çok mühimdir.

- Kuşburnu çayı ile tansiyonunuzu düzene sokma yoluna gidebilirsiniz.

Hipertansiyonda erken tedavi hayat kurtarıyor! 

O yüzden kendinizde hipertansiyon problemi olduğu kanaatindeyseniz, en yakın sağlık kuruluşunda gerekli tetkikleri yaptırmanız oldukça önemlidir. Hipertansiyonun en etkin tedavi yöntemi, sorunu ortadan kaldırmak olacaktır. Hastada mevcut başka bir hastalık varsa ilk etapta onun tedavisiyle işe başlanılır. Belli süreli yapılacak diyet girişimleri yerine yaşam felsefesi haline gelmiş bir beslenme düzeni oturtmak tedavinin süregelmesi açısından daha iyi olacaktır. Beyaz un yerine, tam tahıllı un seçmek, tansiyonunuzu stabil tutmak için doğru bir adım olacaktır. Düzenli egzersiz yapmakta kan basıncını dengeleme noktasında işe yarayacaktır. Tüm bunların yeterli gelmediği noktada doktorunuzun önereceği yüksek tansiyon ilaçları da kurtarıcı olabilir. Farklı sebeplerle ortaya çıktığı gibi kontrol altında tutmak için de birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Bunlardan hangisinin ya da hangilerinin sizin durumunuz için daha etkin olacağını, doktorunuz, yaptığı değerlendirmeler sonucunda karar verecektir. Doktorunuzun şekillendirdiği tedavi planıyla daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal