Yüksek Risk İçeriyor, Palm Yağının Zararları Neler?

İnsan sağlığı için en riskli yağlardan biridir. Peki Palm yağı'nın zararları nelerdir? Neredelerde bulunur? En fazla hangi gıdalar palm yağı içerir? Detaylar haberimizde.

23.02.2021-17:21 - (Son Güncelleme: 23.02.2021-17:21) Yüksek Risk İçeriyor, Palm Yağının Zararları Neler?

Bitkisel yağları faydalarıyla bilsekte, içlerinden Palm yağı için aynı şeyi söylemek mümkün değil. İnsan bedeni üzerinde çok olumsuz etkiler yaratan bu yağ özellikle aşırı kilo alımı sebebiyle obezite sorununa neden olur. En fazla paketli gıdalarda görülmektedir.

OBEZİTEYE YOL AÇIYOR

Palmiye yağı üretimi sırasında ve tüketildiğinde insanlara ve doğaya oldukça fazla zarar veriyor. Obezite ve kansere neden olan palm yağı paketli ürünlerin bir çoğunda kullanılıyor. Ayrıca üretimi sırasında çevre içinde oldukça olumsuz etkiler yaratan palm yağı, en az trans yağ kadar zararlı bir yağ türü olarak gösteriliyor. Bitkisel yağlar arasında en zararlılar arasında olan palmiye yağı kanser riskini de iki katına çıkarttığı incelendi.

Cipsler, krakerler ve tuzlu paketli ürünlerin çoğu palm yağının en çok kullanıldığı paketli ürünler kategorisinde yer aldı.

Bir diğer palm yağı kullanan ürün kategorisi olan cipslerde de alım yapılırken paket içeriği bölümü özenle ve dikkatle incelenmeli.

Palm yağı bir çok üründe bulunsa da her markanın palmiye yağı kullandığı algısı gerçeği yansıtmamaktadır. Zira markaların bu yağ biçimini kullanıp kullanmadığı içerik bölümüyle anlaşılmakta.

Tuzlu ürünlerin yanı sıra çikolata ve kek gibi paketli ürünlerde palm yağının kullanıldığı alanlar arasında sıralanabilir.

KANSER RİSKİNİ TETİKLİYOR!

Gıda güvenliği kurumu EFSA palmiye yağı ile ilgili yaptığı araştırma sonucu olarak, 200 dereceden yüksek ısılarda rafine edilen palm yağının diğer yağlara oranla çok daha fazla kanserojen madde yaratımına neden olduğunu ortaya çıkardı. Avrupa Birliği konuya o kadar önem verdi ki palm yağı kullanan markaların ürünlerinde açıkça bunu belirtmesi hususunda yasa çıkarttı. Bazı ülkelerde kullanımı bile yasaklandı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal