YÖK bursu şartları neler? YÖK hangi bölümlere burs verecek? 2022 YÖK bursu ne kadar? İşte detaylar

YKS 2022 sınav sonuçlarını öğrenen milyonlarca adayı tercih heyecanı sardı. ÖSYM tarafından tercih kılavuzunun açıklanmasıyla birlikte adaylar bu yıl YÖK'ün burs vereceği bölümleri araştırmaya başladı. Peki, 2022 YÖK bursu hangi bölümlerde geçerli? YÖK hangi bölümlere burs verecek? 2022 YÖK burs ücreti ne kadar? İşte detaylar...

26.07.2022-15:42 - (Son Güncelleme: 26.07.2022-15:42)

YKS tercihleri 27 Temmuz tarihinde başlayıp 5 Ağustos'ta son bulacak. Üniversite tercihi yapacak milyonlarca aday YÖK burslarını araştırıyor. Peki, YÖK hangi bölümlere burs verecek? Detaylar haberimizde...

YÖK bursu kaç yıl geçerli?

YÖK tarafından verilecek lisans destek bursları, gerekli şartlara uyan öğrencilere zorunlu hazırlık sınıfı ve lisans öğrenim süresi boyunca verilecektir.

YÖK lisans destek bursu ne kadar?

Şuan toplam 3.023 öğrenciye verilen burs aylık 1.000 TL'dir. Ancak alınan yeni kararla birlikte burs ücretlerinin artırılacağı öğrenildi.

YÖK bursu hangi bölümlere veriliyor?

YÖK, Türkiye'nin Ulusal Yapay Zeka Strateji Belgesi dahilinde aldığı yeni karar ile bu sene yapay zeka mühendisliği ve yapay zeka ve veri mühendisliği lisans programı öğrencilerine de burs verecek. Alınan karar doğrultusunda, söz konusu bölümleri tercih listesinin ilk 15'ine yazan ve ilk üç sırada yerleşen öğrenciler burs alabilecek. 

Bunun yanı sıra petrol ve doğal gaz sektörü için yerli ve milli insan kaynağı yetiştirilmesi amacı ile YÖK ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının bir alt şirketi Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) arasında imzalanan iş birliği protokolüyle bu sene ilk defa belirli mühendislik bölümlerini tercih edecek öğrencilere de burs verilecek.

 yök bursu

2022-2023 eğitim ve öğretim yılında TP-OTC'nin hazırlamış olduğu yönergede bulunan ve YKS yerleştirme sonuçları dikkate alınarak belirlenen başarı sıralamalarında yer alan (alana göre ilk iki bin ya da ilk on bin) üniversitelerin  bilgisayar mühendisliği, elektrik–elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği ve metalürji ve malzeme mühendisliği programlarına yerleşerek kaydını yaptıran ve yönergedeki şartları taşıyan öğrenciler ayda 6.000 TL burs alacak.

Ayrıca YKS yerleştirme sonuçları doğrultusunda ilk 25.000 sıralamaya giren ve üniversitelerin petrol ve doğal gaz mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve çevre mühendisliği programlarına yerleşerek kaydını yaptıran öğrencilere de belirlenen şartları taşımaları durumunda TP-OTC tarafından yine 6.000 TL burs verilecek.

Eğitim öğretimleri süresince eğitim bursundan faydalanan öğrencilerin petrol ve doğal gaz sektöründe sektörel becerilerinin geliştirilmesi amacıyla iş yeri eğitimi veya staj yapmaları sağlanacak.

Bu sene ilk defa YKS kılavuzunda yeni meslek dalı olarak yer alan açık deniz servisleri ön lisans programına yerleşecek öğrenciler içinde birçok avantaj sağlanacak. Bu kapsamda, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu'nda TP-OTC, YÖK iş birliği ile ilk kez 2022-2023 eğitim öğretim yılında açık deniz servisleri ön lisans programlarına TYT puanı ile öğrenci alınacak.

 yök bursu 2

"Açık deniz sondaj teknolojileri" ve "açık deniz tabanı uygulamaları teknolojisi" olmak üzere 2 farklı bölümde başlanacak eğitimlere, 30'ar öğrenci yerleştirilecek.

Söz konusu 2 programa kaydını yaptıran bütün öğrencilere eğitim boyunca aylık 3.000 TL burs verilecek.

Öğrenciler, TP-OTC yönetimindeki sondaj platformlarında, kıyı lojistik merkezlerinde, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesinde staj yapacak. Ön lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, TP-OTC işe alım koşullarını sağlaması halinde, işe alım süreçlerinde öncelikli değerlendirilecekler.

Harita mühendisliği YÖK burs ücreti

Harita ya da geomatik mühendisliği bölümlerine ilk 30.000'den giren ya da tercih listesinin ilk dört sırasına bölümü yazarak yerleşen öğrencilere eğitim hayatları boyunca HKMO Başarı Bursu verilecek. Eğitim hayatı boyunca kesintisiz verilecek bursun ücreti aylık 3.500 TL olarak belirlendi.

Bursa hak kazanmak için öğrencilere YKS tercihlerinde, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (Türkçe ve İngilizce), Karadeniz Teknik Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelerin Harita ve Geomatik Mühendisliği Programlarından birine program bazında ilk 4 sıradan yerleşmiş olma şartı koyuluyor.

Madencilik mühendisliği YÖK burs ücreti

YÖK ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin imzaladığı iş birliği protokolüyle öğrencilere staj, iş imkanı ve burs gibi destekler verilecek. Protokole göre, ilk beş tercihinden en az birinde maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği veya cevher hazırlama mühendisliği bölümlerini seçen ve ilk 65 binde yer alan, İstanbul ile Ankara'daki üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleşen adaylardan ilk 50 binde yerleşen adaylara net asgari ücret tutarı kadar (2022-2023 eğitim ve öğretim yılı için 4 bin 253 lira; ilk 50.001-65.000 arasında yerleşen adaylara net asgari ücret tutarının yarısı kadar; ilk 100 binde yer alan ve İstanbul ile Ankara haricindeki illerde bulunan üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleşen adaylara net asgari ücret tutarı kadar ödeme sağlanacak.

 yök bursu 3

Tekstil ve deri mühendisliği bölümü YÖK burs ücreti

Üniversite tercihinin ilk beşinden minimum birinde tekstil mühendisliği ya da deri mühendisliği yer alan öğrencilere YKS puanlarına göre burs verilecek. İlk beş tercihinin en az birinde bu bölümleri yazan ve sıralaması ilk yirmi binde olan öğrencilere net asgari ücret tutarında, tekstil mühendisliğine yerleşen öğrencilere ilk 20-50 bin ve deri mühendisliğine yerleşenler için de ilk 20-60 bin sıralamasında yer alanlara asgari ücretin %70'i kadar,  tekstil mühendisliği için ilk 50-80 bin ve deri mühendisliği için ilk 60-100 bin arasında olanlara asgari geçim indirimi hariç asgari ücret tutarının yüzde 50'si kadar eğitim bursu verilecek.

Öğrencilerin burslarının devam etmesi için eğitim hayatlarında her yarıyılda ortalamalarının 4 üstünden minimum 2,5 olması ve eğitimlerine devam etmeleri gerekiyor. 

Aynı zamanda burs alan öğrenciler sektörde çalışma sözü verdiklerinde Tekstil İhracatçı Birlikleri, Hazır Giyim İhracatçıları Birlikleri, Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası tarafından tekstil veya deri sektöründe faaliyetlerini sürdüren firmalarda minimum beş sene iş garantisi de alacaklar.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal