Yeşil pasaport nedir, kimler alabilir? Yeşil pasaport için kaç yıl çalışmak gerekir?

Yeşil pasaport, en yüksek beş seneye kadar kullanım süresine sahip olan ve bordo pasaporta kıyasla daha fazla dolaşım imkanı sağlayan pasaport türlerinden biridir. Yeşil pasaport genel olarak devlet memurlarına verilen pasaport türü olarak bilinmektedir. Hususi pasaport nedir? Hususi Pasaport nasıl alınır? Yeşil pasaport şartları nelerdir? Yeşil pasaport alırken hangi evraklar hazırlanır? Vatandaşların merak ettiği soruların cevapları haberimizde sizler için sırası ile hazırlanmıştır.

24.04.2022-01:50 - (Son Güncelleme: 24.04.2022-01:50) Yeşil pasaport nedir, kimler alabilir? Yeşil pasaport için kaç yıl çalışmak gerekir?

Yeşil pasaport veya hususi pasaport olarakta bilinen, bazı şartları olmakla birlikte kamu görevlisi olarak çalışan vatandaşlara ve bu vatandaşların ailelerine verilmektedir. Yeşil pasaportun sağladığı dolaşım imkanları oldukça geniştir. En kullanıma uygun pasaport türlerinden biri olan yeşil pasaport, Avrupa ve Amerika bölgeleri de olmak üzere 160'tan fazla ülkeye vizesiz bir şekilde giriş imkanı sunuyor.

Yeşil pasaport alabilmenin en önemli şartı 1.2. veya 3. derece kamu çalışanı olmaktadır. Eğer ki on senedir kamu da çalışıyor ancak 1. 2. veya 3. derece kadro da değilseniz yeşil pasaport alamazsınız.

Ayrıca yeşil pasaportunuzu kaybederseniz bir daha alma hakkınız olmamaktadır.

Yeşil pasaport kimler alabilir?

1. 2. veya  3. derece kadrolarda çalışan memurlar

TBMM'nin eski üyeleri

Eski bakanlar

1. 2. veya 3. derecede çalışan kadrolu olmasa dahi devlet memurları

1. 2. veya 3. derecede kadrolarda çalışmış emekli olan veya görevden çekilmiş memurlar ve diğer kamu işçileri

Aktif olarak çalışan büyükşehir, il ya da ilçe belediye başkanları

1. dereceden kadro ile görev yaptıktan sonra emekli olan belediye başkanları

Devlet sporcusu unvanına sahip resmi sporcular

Hususi pasaport almaya hak sahibi olan kamu çalışanlarının eşlerine, 18 yaşında olmayan  ve okul hayatına devam etmekte olan çocuklarına, evlenmemiş olan ve ailesiyle birlikte oturan çocuklara verilir.

Yeşil Pasaport alırken hazırlanan belgeler

Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu (Bu formun düzenlenme tarihi itibariyle 2 ay geçerliliği vardır. Bu nedenle form doldurulduktan sonra 2 ay içinde başvuru yapılması gerekir).

Nüfus cüzdanı, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesi

Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf

Maliye Bakanlığı tarafından her sene düzenli olarak belirlenen pasaport defter fiyatının ödendiğini gösteren belge

Daha önceden alınmış olan ve henüz iptal işlemi gerçekleştirilmemiş olan geçerli ya da geçersiz durumdaki pasaportlarınız

Reşit olmayan kişiler ya da kısıtlı durumda bulunan kişiler için, velilerin başvuru işlemine birliktelik göstermemesi durumunda, ebeveyn için noter yoluyla alınmış olan muvafakatname

18 yaşından büyük olmakla birlikte 25 yaşını doldurmamış olan ve öğrenciliği devam ettiği için velilerinin biri üzerinden yeşil pasaport almaya hakkı olan kişiler için öğrenci belgesi

yeşil pasaport

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal