Yeşil pasaport nasıl yenilenir? Yeşil pasaport yenileme ücreti ve gerekli evraklar

Yurt dışı seyahatleri için şüphesiz pasaportlara ihtiyaç duyarız. Peki en yaygın pasaport türlerinden olan yeşil pasaport nasıl yenilenir? İşte yeşil pasaport yenileme ücreti ve gerekli evraklar.

30.05.2022-19:23 - (Son Güncelleme: 30.05.2022-19:23) Yeşil pasaport nasıl yenilenir? Yeşil pasaport yenileme ücreti ve gerekli evraklar

Yurt dışına seyahat ediyorsanız şüphesiz vize ve pasaportlara ihtiyaç duyarsınız. Bu süreçte yeşil pasaportu bulunan ve yenileme işlemini gerçekleştirmek isteyen kişiler arama motorları üzerinden pasaport başvurularını nasıl yapacağını ve yenileme işlemleri ile ilgili araştırma yapmaktadır. Pek çok kişi arama motorlarından yeşil pasaport şartları ile ilgili ayrıntıları merak ediyor.

Farklı ülkelere gidebilmek için pasaporta ihtiyaç duyarız ve bu belgeyi edinebilmek için bazı şartları yerine getirmeniz beklenir. Gerekli şartları taşıyan kişilerin prosedür hakkında bilgi sahibi olması ve buna bağlı olarak başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.

Yeşil pasaport alma şartları nelerdir?

Yeşil pasaportu;

Birinci, ikinci ya da üçüncü derecedeki devlet memurlarıyla sözleşmeli devlet memurları,

Eski TBMM üyeleri ve bakanlar,

Görev sürelerince büyükşehir ve ilçe belediye başkanları,

Devlet sporcusu statüsündeki kişiler,

Birinci derece emekli olan eski belediye başkanları alabilmektedir.

Baroya kayıtlı olup en az 15 yıl süreyle avukatlık yapanlar,

Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin eşleri ve 25 yaşını doldurmayan, evli olmayan ve öğrenciliği devam eden çocukları yeşil pasaport alma hakkına sahiplerdir.

2022 yeşil pasaport ücretleri

Yeşil pasaport almak için gerekli şartları taşıyanların ödemeleri gereken yeşil pasaport defter ücreti 225 TL’dir. Yeşil pasaport için başvuruda bulunanlar belirlenen ücreti ödeyerek yeşil pasaport sahibi olabilirler.

Yeşil pasaport için gereken evraklar neler?

Yeşil pasaport almak isteyen kişilerin talep edilen bazı belgeleri de teslim etmeleri beklenir. Buna göre başvuru sahiplerinin;

Hizmet damgalı pasaport talep formunu doldurulmuş şekilde teslim etmeleri,

Nüfus cüzdanı,

Son 6 ay içinde çekilen 1 adet biyometrik fotoğraf,

Yeşil pasaport defter ücretinin ödendiğine dair belge ya da banka dekontu,

18 yaşından büyük 25 yaşını doldurmamış olan, öğrenciliği devam ettiğinden ebeveynlerinden birisi üzerinden yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin öğrenci belgesi teslim etmesi gerekir.

Yeşil pasaport yenileme ücreti ne kadar?

Yeşil pasaportu bulunan ancak kullanma tarihi sona eren kişilerin yalnızca 225 TL defter ücreti ödemeleri gerekmektedir. Pasaportunun kullanım süresi dolup yenileme işlemi yaptıracak olanlarla ilk kez yeşil pasaport alacak olanlar aynı ücreti öderler.

Zeynel Abidin Barut
zeynelbarut@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal