Yeşil elma kaç kalori? Yeşil elma diyet listesinde yer almalı mı? Yeşil elmanın bilimsel faydaları

Yaz aylarının gelmesi ile beraber diyet listeleri güncellenmeye başladı. Diyet listesini oluşturacak kişiler listede nelerin yer alması gerektiğini araştırıyor. Elmayı da listeye dahil etmek isteyenler yeşil elmanın kaç kalori olduğunu ve zayıflama etkisi olup olmadığını merak ediyor. Peki yeşil elma zayıflatır mı? Kaç kalori? İşte detaylar...

28.06.2022-16:15 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-16:15) Yeşil elma kaç kalori? Yeşil elma diyet listesinde yer almalı mı? Yeşil elmanın bilimsel faydaları

Yeşil elma hem tadı ile hem de besin değerindeki zenginlikler ile kişilerin yemek listelerinde vazgeçilmez bir yerde bulunuyor. Diyet listesinde bile yeşil elmadan vazgeçmek istemeyen kişiler yeşil elmanın kaç kalori olduğunu ve zayıflatıp zayıflatmadığını araştırıyor. Peki yeşil elma kaç kalori? Zayıflatır mı? Merak edilenler...

Yeşil elma insan sağlığı için oldukça önemli bir meyvedir. Tadından dolayı da dolaplardan eksik olmayan bu meyvenin diyet listelerinde olmasının ne kadar doğru olduğu araştırılan konular arasında yer alıyor. Yeşil elmanın kaç kalori olduğu, yüksek lif oranına sahip olup olmadığı, ne sıklıkla tüketilmesi gerektiği zayıflamak isteyen kişiler tarafından araştırılıyor. Haberimizde konuya ilişkin detaylara ulaşabilirsiniz. 

Yeşil elma zayıflatır mı? Kaç kaloridir?

Yeşil elma içerisinde bulundurduğu vitaminlerden dolayı insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Lakin her yiyecekte olduğu gibi yeşil elmadan da anında sizi zayıflatmasını beklememelisiniz. Ama yine de diyet listelerinde olması gereken bir meyvedir. Aynı zamanda bazı yiyeceklerde olduğu gibi yeşil elmada da daha kolay zayıflamanıza yardımcı olacak bir yiyecektir.

ABD Tarım Bakanlığı olarak bilinen The U.S. Department of Agriculture araştırmalarına göre 100 gram kabuklu yeşil elmada 52 kalori mevcuttur. Kabuksuz yeşil elmada ise 48 kalori vardır. Bunun yanı sıra 1 su bardağı yeşil elma suyunda 253 kalori bulunur.

Bilimsel araştırmaların çoğu fareler üzerinde yapılmaktadır çünkü insan genetiğine en yakın genetik farelerdedir. Bu araştırmada da farelerden faydalanılmış ve yeşil elmanın insan vücudundaki etkileri gözlemlenmiştir. "The Journal of Medicinal Food" dergisinde 2011 senesinde yayımlanan bilimsel araştırmada yer alan bilgilere göre yeşil elmanın içerisindeki ursolik asidin diğer asitlere göre daha fazla yağ yaktığı ve dolayısıyla kilo vermede etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

yeşil elma zayıflatır mı

Bunun yanı sıra 2006 senesinde "Experimental Animals" tıp dergisindeki bir bilimsel araştırmadan alınan bilgilere göre ise elmaların tüm çeşitlerinde polifenol ismindeki bitkinin kilo vermede etkili olduğu açıklanmıştır.

Bilindiği üzere lifli gıdaların zayıflama üzerindeki etkisi bilimsel alanda da kanıtlanmış bir bilgidir. Cips, şeker gibi çok kalorili ve sağlıksız yiyeceklerin yanı sıra 1 orta boy yeşil elma içerisinde 4 gram lif bulunmaktadır. Yüksek lif içermesinden dolayı yeşil elma kan şekerini düzenlerken midede tokluk hissi yaratır. Bunların yanı sıra yeşil elmada 0.5 gr protein, 11 mg kalsiyum ve 195 mg potasyum vardır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi lif açısından zengin bir meyve olan yeşil elma ile alakalı bilimsel çalışmaların yayınlandığı bir diğer dergi ise “Nutrition Bulletin" tıp dergisidir. Bu derginin 2007 Mart sayısında lifin obezite riskini 3 farklı şekilde azalttığı açıklanmıştır. Lifli gıdaları daha fazla çiğnememiz gerektiğinden dolayı gıdalara karışan tükürük sayısı da normal olarak artıyor. Bu sayede ise gıdanın hacmi genişliyor ve midede daha fazla yer kaplamaya başlıyor. Bu da daha çabuk doyma hissi veriyor.

Bu çalışmaların yanı sıra 2003 yılının Mart ayında yapılan bir çalışmaya göre düşük kalorili diyet yapan kişilerin diyet listelerinde günde üç elma ya da üç armut yiyen kişiler yulaflı kurabiye yiyen kişilere göre daha hızlı ve çok kilo vermiştir. Dolayısıyla zayıflamak için yeşil elma yüksek kalorisi olan yiyecekler yerine tercih edilmelidir.

Ayrıca yeşil elmada bulunan pektin, hücreleri absorbe ettiği için yağ yakma sürenizi de kısaltmaktadır. Bunun yanı sıra pektin maddesi tokluk hissi verirken göbek yağları ile bağlantılı olan metabolik sendromu önlemeye yardımcı olmaktadır.

Enerji yoğunluğu düşük gıda derken besinlerin gram başına içerdiği kalori miktarının düşük olduğu kas edilmektir. Yukarıda bahsedilen araştırmaların yanı sıra 2012 senesinin Mart ayında "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics" isimli dergide yayınlanan bir bilimsel makaleye göre enerji yoğunluğu düşük gıdalar tüketmek kişilerin beslenme programlarını daha iyi kontrol etmelerine fayda sağlamaktadır. Dolayısıyla bu gıdalar kilo vermede etkili bir rol oynar. Yeşil elmanın da enerji yoğunluğu düşük olduğu için zayıflama aşamasında tüketilebilir. 

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal