Yerli Aşı TURKOVAC Faz-3 Çalışmalarından Sevindirici Haberler Var

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde TURKOVAC'ın Faz-3 çalışmaları ile alakalı, 74 kişi üzerinde denenen aşılarda yan etkiye ve koronaya rastlanmadığı bildirildi. Detaylar haberimizde…

11.12.2021-12:15 - (Son Güncelleme: 11.12.2021-13:54) Yerli Aşı TURKOVAC Faz-3 Çalışmalarından Sevindirici Haberler Var

Türkiye'de koronavirüse karşı mücadele hız kesmeden devam ederken, bir taraftan da aşı üzerine yürütülen çalışmalar. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülen projenin yöneticisi olarak görev yapan ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Başkanı Prof. Dr. Şükran Köse, Faz-3 çalışmalarının yürütüldüğü Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde birden fazla aşı için çalışmalar yapıldığını açıkladı. Şükran Köse, 11 Ekim'den bu yana daha önce koronavirüs aşısı olmamış 17 kişiye TURKOVAC aşısı uyguladıklarını bildirdi.

74 KİŞİDE CİDDİ BİR YAN ETKİYE RASTLANMADI

Devam eden çalışmalar kapsamında daha önce 2 doz Sinovac aşısı uygulanmış 57 kişiye de pekiştirme aşısı olarak TURKOVAC uygulandığını bildiren Köse, Faz-3 çalışmalarında 74 kişiye yapılan aşıların ardından hayati bir yan etkinin henüz görülmediğini duyurdu. Köse, gönüllü olarak aşı yaptıranlarda şu ana kadar koronavirüse rastlanmadığını ifade ederek, çalışma merkezindeki sonuçların en kısa zamanda yayın haline getirileceğini de  sözlerine ekledi. Yerli ve milli TURKOVAC aşısı ile ilgili verilerin toplanmaya devam ettiğini ifade eden Köse, tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgının sona ermesi için daha fazla sayıda gönüllünün uygulamaya katılması çağrısında bulundu.

VATANDAŞLARIMIZI TURKOVAC AŞISI OLMAYA ÇAĞIRIYORUM

TURKOVAC aşısının koruyuculuğuna ilişkin konuşan Köse: ‘ülkemiz adına çok önemli, umut verici bir gelişme. Hiç aşı olmamış, Kovid-19 geçirmemiş, kalp hastalığı bulunmayan kişileri çalışmamıza katılmaya davet ediyorum’ dedi. ‘Gönüllü sayımız artınca sonuçlar en kısa sürede yayınlanacak ve ülkemiz bu aşıyı yurt dışına da göndermeye başlayacaktır. Salgının yayılmasını da bu şekilde önleyebiliriz. Vatandaşlarımızı TURKOVAC aşısı olmaya çağırıyorum’ şeklinde ifadeler kullandı. Şükran Köse, aşılanan vatandaşların maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmesinin de bulaşıcılığı önlemek açısından çok büyük önem arz ettiğini bildirdi. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gönüllülere yönelik gerçekleştirilen aşılama çalışmasının Çin aşısı Sinovac ile başladığını söyleyen Köse, geçen süreçte 650 kişiye de bu aşıyı uyguladıklarını anlattı.

SALGININ HENÜZ BAŞINDA İNSANLAR TURKOVAC’ A ULAŞABİLDİ

Şükran Köse, Sinovac çalışmasının sonuçları ile alakalı olarak "Gönüllülerimizin hiçbirinde hafif ağrı ve ateş dışında fazla yan etki gözlemlenmedi’ dedi. ‘Daha sonraki takiplerimizde de sadece 4 kişinin hastalandığını biliyoruz. Bu da aşının ne kadar etkili olduğunu gösteren bir sonuç’ olduğuna dikkat çeken Köse bu sebepten dolayı çok mutluyu olduklarını ifade etti. ‘Salgının henüz başında insanlar bu aşıya ulaşabildi’ ifadelerini kullandı.

ŞU ANA KADAR UYGULANAN AŞILARIN VARYANTA KARŞI ETKİLİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Gönüllülerin hem kendilerini hem etrafında ki bireyleri koruduğunu hem de insanlığa katkıda bulunduğunu söyleyen Şükran Köse, 39 yıllık doktorluk hayatı süresince aşılara güvendiğini, aşı çalışmalarını da gönüllü olarak ve çok severek yaptığını söyledi. Omicron varyantının kamuoyu gündeminde olduğuna da dikkat çeken Köse, şu ifadelere konuşmasında yer verdi: ‘Aşıların bu varyanta karşı etkisi konusunda net bilgi yok. Ancak bu varyantın daha hızlı bulaştığını ve çocuklarda yaygın olduğunu biliyoruz’ dedi ve devam etti ‘şu ana kadar uygulanan aşıların bu varyanta da etkili olduğu düşünülüyor. Anne babalara da çocuklarına hastalık bulaştırmamaları için aşı olmaları gerektiğini hatırlatıyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal