Yeni Yılla Beraber Elektrikli Otomobillerin Şarj Ücretine Zam Geldi

Son dönemlerde dövizde yaşanan inişli çıkışlı durum peş peşe gelen zamlara neden oldu. Benzin ve otogaz sonrasında şimdi de elektrikli araç ünitelerine zam geldi. İşte detayları…

05.01.2022-12:36 - (Son Güncelleme: 05.01.2022-13:40)

Araç sahipleri son dönemlerde peş peşe gelen akaryakıt zamlarından oldukça muzdarip. Yeni yılla beraber elektriğe zam gelmesi, son zamanlar ilgi odağı olan elektrikli araçları da etkiledi. Birçok firma elektrik dolum istasyonlarında fiyat artışına gitti. 

ELEKTRİK DOLUM İSTASYONLARINA ZAM GELDİ

Gelişen teknoloji ile beraber elektrikli araçlara olan talep de giderek arttı. Birçok otomobil firması elektrikli koleksiyon arabalarını piyasaya sürdü. Hızla yayılan elektrikli araçlar, yeni yılla beraber elektriğe zam gelmesiyle sürücüleri üzdü. Birçok firma şarj dolum istasyonlarına yüzde 130 fiyat artışına gitti. 

İlk olarak yurt dışında kullanılmaya başlanan ve çevreye duyarlılık, konforlu sürüş ve düşük yakıt maliyeti gibi sebeplerden tercih edilen elektrikli araçlar, Türkiye'de yüksek fiyatları ve fahiş Özel Tüketim Vergisi gibi uygulamalar nedeniyle çok fazla alıcı bulamazken, elektriğe gelen zam araç sahiplerini zor durumda bıraktı. 

ELEKTRİĞE GELEN ZAM ARAÇ SAHİPLERİNE DE YANSIDI 

Yeni yıla girdiğimiz gece elektrik başta olmak üzere tüm tüketici grupları için vergi ve fonlar dahil olmak üzere zam yapılması, kullanımı yayılmaya başlanan elektrikli araç sahiplerinin maliyetini artırdı. 

Elektrikli araç dolum istasyonlarına zam geldi

31 Aralık gecesi gelen zamla beraber elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artş gerçekleştirildi. Gelen fiyat artışıyla beraber elektrikli şarj istasyonu işleten kuruluşlar da zam yaptı. Uygulanan zamlar güç ve şarj tipine göre yüzde 109'dan yüzde 130'a kadar arttı.

İŞTE GÜNCEL FİYATLAR

Gelen zamlardan sonra elektrikli araçlar için yaygın bir şekilde hizmet verem firmanın, bünyesine yansıttığı güncel fiyat listesine göre, AC Tip 2 soketler için 7.4 kW'a kadar olan şarj hizmeti dakika başı 25 kuruştan 55 kuruşa çıkarken 50 kW'a kadar olan DC CCS ve CHAdeMO soketler için şarj maliyeti dakika başı 1,7TL'den 3,9 TL'ye çıktı. Tesla model 3 gibi elektrikli araç camiasında yaygın olarak bilinen modellerde şarj maliyeti ise ortalama yüzde 127 artış olduğu görüldü. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal