Yeni Normalleşme Süreci Bu Hafta Belli Olacak

21 günlük kısıtlamanın ardından Türkiye'nin gözü yapılacak olan kabine toplantısında. Bu hafta alınacak kararlar vatandaşın merak ettiği konuların başında geliyor.

29.05.2021-11:24 - (Son Güncelleme: 29.05.2021-11:24) Yeni Normalleşme Süreci Bu Hafta Belli Olacak

'Tam kapanma' dönenminin yararları görülmeye başlandı, kısıtlamayla beraber vaka oranlarında düşüş yaşandı. 1 Haziran'da girilecek yeni normalleşme döneminde vatandaşlar, gözlerini yeni kararların ne olacağı konusunda yapılması beklenen açıklamaya dikti.

AŞILAMA HIZLANACAK

Aşılama çalışmalarına yeni gruplar da dahil edilmesiyle süreç hızlandı. 1 Haziran'dan itibaren 50 yaş üzeri vatandaşların aşılanması bekleniyor.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, yaptığı açıklamayla tam bağımlı, orta düzey ve ağır engelli vatandaşların aşılanmalarının başladığını duyurmuştu. 100 milyon doz Sinovac, 120 milyon doz BionTech ve 50 milyon doz Sputnik aşıları için anlaşmalar yapıldı. Altyapı olarak potansiyelin yeterli olduğunu aktaran Koca, ''4 ayda 120 milyon toplam aşı Türkiye'ye gelmiş olacak. Bundan sonra bir an önce hızlı şekilde aşıları uygulamak istiyoruz" demişti.

Yerli aşının da kısa bir süre içerisinde kullanıma başlanması hedefleniyor. Faz-2 çalışmaları biten yerli aşının Haziran ayı başlarında Faz-3 çalışamaları başlayacak. Yerli aşıda süreç başarıyla tamamlanırsa eylül ayında acil kullanım onayıyla kullanımı söz konusu olabilir.

MASKELERİN ÇIKMASI İÇİN BAĞIŞIKLIK ŞART

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul katıldığı bir programda aşı ve bağışıklıkla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Prof. Dr. Ertuğrul, bir an önce toplumsal bağışıklığın yüzde 70’in üzerine çıkması gerektiğini aktararak, sonbaharda maskeleri çıkarabilmek için bağışıklığın kazanılması gerektiğini söyledi. ‘’Salgını kontrol altına almış olmamız için açıklanan bu haritalarda 100 binde 10’un altına Türkiye ortalaması olarak düşmüş olmamız gerekiyor" dedi.

ESNAF YAPILACAK KABİNE TOPLANTISINI BEKLİYOR

Pandemi döneminde esnafa destek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkara 4 milyar 622 milyon liralık kaynağı karşılıksız olarak verileceğini söylemişti. Özellikle evleneceklerin merak ettiği konuların başında restoranlar ve düğün salonları var.

Restonlar şu anda paket servis ve gel-al şeklinde saatlere göre hizmet veriyor. Bu durum yeni hafta yapılacak Kabine Toplantısı'nın ardından alınan kararlar ile bildirilecek.

Restoran işletmecileri açık havada restoranların hizmet vermesinin tehlikeli bir yanı olmadığını ifade ediyor.

HAFTASONU YASAKLARI

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması yaklaşık bir senedir sürmeye devam ediyor. Güncel kısıtlamalarda hafta içi 21.00-05.00, hafta sonu ise cuma günü 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sürüyor.

 Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Mustafa Necmi İlhan, pandeminin devam ettiğini ifade ederek, ''İnanıyorum ki son kısıtlamalı hafta sonu olacağının inancındayım'' demişti. Sonbahara rahat bir şekilde girebilmek için maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini de vurguladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal