06.04.2020-11:21 (Son Güncelleme:26.04.2024-00:20)


1

Çin'in Vuhan kentinde bulunan vahşi hayvan pazarından dünyaya yayılan coronavirüs için henüz tedavi bulunamadı. Uluslar aşı ve ilaç çalışmalarına devam ederken, gündeme gelen virüs yazın etkisini azaltacak şeklindeki öngörü insanları umutlandırdı. Konuyla ilgili olarak uzmanların görüşlerine başvuruldu.



2

"BU BİZİM GÜNDEMİMİZDE OLAN BİR KONU DEĞİL" Bilim Kurulu üyelerinden olan Prof. Dr. Levent Akın konuyla ilgili olarak bazı değerlendirmelerin olduğunu söyledi ve "Ancak bu bizim gündemimizde olan bir konu değil. Biz hava sıcaklığından veya diğer herhangi çevresel şartlardan bağımsız olarak bulaşmayı önleyecek tedbirleri almaya ve arttırmaya devam ediyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı önlem ve tavsiyeler bu konudaki temel kılavuz. Vatandaşların hava şartlarına göre bir değerlendirme yaparak rehavete düşmemeleri gerekir. Kurallara uymadığınız her şartta virüs bulaşması riski altındasınız. Yaşına ve fiziğine de kimse güvenmesin, herkes belirtilen kurallara uysun."



3

Yine Coronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden olan Prof. Dr. Levent Yamanel, bu tip araştırmalar olduğunu vurguladı ve "Solunum yolu enfeksiyonuna yol açan virüsler genellikle havaların ısınmasıyla etkilerini kaybederler ve hastalıklar genellikle azalır. Koronavirüsün de ısıya ve UV ışınlarına duyarlı olduğuna dair araştırmalar var. Dünyanın belli bölgelerinde sıcaklığa dayalı olarak virüsün yayılma hızında azalma olduğuna dair de bazı bilimsel değerlendirmeler var. Bu nedenle havaların ısınmasıyla yayılma hızının azalacağını ümit ediyoruz. Ancak çok yeni bir hastalık etkeni olması nedeniyle bunu zaman gösterecek. Bilim Kurulu'nun aldığı tedbirlere dikkatle uymak virüse karşı en etkili silahımız.



4

Son olarak Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü virüsün yayılma hızına etki eden birçok faktörün olduğunu belirtti. Bu faktörlerin virüsün bulunduğu ortamda kalma süresine de etki ettiğini söyleyen Özlü, "Fakat 'Sıcak varsa, virüs riski yoktur' gibi bir çıkarım kesinlikle hatalı olur. Her şart altında virüsten korunmak için gerekli tedbirleri almak virüsten korunmak için zorunludur." dedi.



5

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR