Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Erdoğan, ABD ve Rusya’ya İstediğini Yaptırıyor
Öznur Küçüker Sirene
Erdoğan, ABD ve Rusya’ya İstediğini Yaptırıyor
08.10.2020 Perşembe 15:19

Türkiye’nin Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’a sağladığı koşulsuz ve etkili destek karşısında ABD ve Rusya gibi dünya güçlerinin tepkisizliği, Le Monde gazetesine konu oldu.

Le Monde gazetesinin köşe yazarı Alain Frachon, bugün yayınlanan son yazısında Türkiye hakkında ilginç yorumlarda bulundu.

Frachon, "Devasa hırslı bölgesel bir güç olan Erdoğan'ın Türkiye'si, Kremlin ve Beyaz Saray'la dalga geçiyor" başlıklı yazısında, Ankara'nın Dağlık Karabağ meselesinde oynadığı etkili rolü ele alıyor.

Fransız gazeteci, "orta ölçekli bir güç" olarak nitelediği Türkiye'nin, Dağlık Karabağ meselesinde Azerbaycan'a destek sağlayarak nasıl ABD ve Rusya gibi iki önemli dünya devine söz geçirdiğini izah ediyor.

"Erdoğan, ne Moskova ne de Washington'dan korkuyor. Uluslararası sahnede öngörülemeyen kışkırtıcı Türk Recep Tayyip Erdoğan, dev iştahı ve cüretiyle, bu dünyanın devlerine meydan okuyor. Erdoğan, Kafkasya'da günümüzün gerçeklerinden birini de gözler önüne seriyor : Orta sikletler, ağır sikletlere söz geçiriyor", yazan gazeteci, Türkiye karşısında iki önemli dünya gücünün etkisiz kaldığına vurgu yapıyor.

Türkiye’yi "müttefiklerine" haber vermeden, son 33 yılda çok kez ihlal edilen ateşkeslerle çözüm bulunamayan Dağlık Karabağ savaşını yeniden fitillemekle suçlayan gazeteci, ABD ve Rusya'nın, bütün bu olan bitenler karşısındaki tepkisizliğine dikkat çekiyor.

Frachon, "Bir NATO üyesi olan Türkiye bunları yaparken ABD'nin liderliği nerede?", "Türkiye tarafından desteklenen eski bir Sovyet cumhuriyeti Azerbaycan, bir başka eski Sovyet cumhuriyeti Ermenistan'a saldırdığında, Rusların geleneksel "nüfuz bölgesi"ndeki üstünlüğü nerede?", diye soruyor.

Türkiye, bir dünya gücü olma yolunda ilerliyor

Aslında Le Monde gazetesinin bu yazısından çıkarılacak en önemli mesaj, Türkiye’nin artık geliştirdiği taktiklerle uluslararası sahnede sözü geçen, dünya devlerinin bile dikkate aldığı ve karşılarına almak istemeyecekleri bir güç haline geldiği.

Daha 20 yıl öncesine kadar, uluslararası meselelerde sadece "seyirci" olmayı tercih eden Türkiye, artık gelişmiş savunma sanayii, genç, vatansever ve dinamik nüfusu, köklü tarihi ve kültürü, etkili istihbarat ağı ve de her şeyden önemlisi jeostratejik öneme sahip konumuyla, dünyada "oyun kurucu" veya "oyun bozucu" bir rol oynuyor.

Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz’de özellikle Batılı Devletlerin müzakere masalarında saf dışı bırakmak istedikleri Türkiye, kendi bağımsız stratejilerini belirleyerek beklenilenin tam aksine bu bölgelerin kaçınılmaz gücü haline geldi.

Dağlık Karabağ meselesinde de, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal eden Ermeni güçlerin birçok dünya gücünden destek almalarına rağmen, Türkiye, kültürel, dini ve tarihi bağları olan Azerbaycan’a koşulsuz destek sunmaktan çekinmedi. Türkiye’nin desteği, Dağlık Karabağ savaşının seyrini Azerbaycan’ın lehine değiştirirken, soruna yaklaşık 30 yıldır etkili bir çözüm getiremeyen Fransa, Rusya ve ABD üçlüsü de olaylara seyirci kalmakla yetiniyor.

Kısacası, Le Monde gazetesi bugün "yükselen Türkiye’nin ayak seslerini duymaya başladık" demiş. Türkiye’nin iç istikrarını bozmak için kurgulanması muhtemel planlar da boşa çıkarılırsa, gelecek yıllarda Türkiye’nin dünyada çok daha büyük bir öneme sahip olacağı aşikar.