Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
KGB’nin Sistemsel Değişimi
Hasan Birgül
KGB’nin Sistemsel Değişimi
13.12.2020 Pazar 08:55

1999 yılı 18 Aralık Cumartesi günü Rusya’da milletvekilleri seçim arifesindeydi. Siyasetin seçkin isimleri ve medya organları nefeslerini tutmuş yeni sistemde Rusya’nın Başkanı kim olacak diye düşünüyorlardı. 19 Aralık seçimleri gelecek yıllar içinde ülkenin komple bir değişime uğrayacağı tahmininde bulunuyorlardı. Anketler ve sosyolojik araştırmalar yarışı önde götüren partilerden net bir üstünlük sağlayacağını düşünmüyorlardı. Fakat bu kadar stresli bir durumda hiç endişe duymayan sakinliğini koruyan bir kişi vardı. 19 Aralık akşamı Vladimir Putin Rus gizli servislerinin kutlama yemeğine davetliydi. KGB’nin yerini alan kuruluşlar FSB (Federal Güvenlik Servisi), SVR (Dış İstihbarat), FAPSİ (Federal Devlet Bilgi ve İletişim Servisi) çalışanları bir kutlama düzenlediler. Vladimir Putin eski meslektaşlarına dönerek bir konuşma yaptı. Putin meslektaşlarına döndü ve dedi ki zafer bizim arkadaşlar şimdi yeniden sıkı çalışma zamanı diyerek motive etti. Putin’in meslektaşları zaferin tadını çıkarıyorlardı. Putin seçim sonuçlanmadan Devlet Başkanı gibi konuşuyordu. KGB’nin ve varislerinin ülkenin istikrarı ve güvenliği için çok önemli rol oynayacaklarından emindi. KGB’ye girdikten sonra sistemden ayrılmak imkansızdır. Sistemi Devlet Başkanlığına kadar taşırsınız. Putin’de sistemi değiştirmiş ve Kremlin’i KGB’ye çevirmeyi rahatlıkla başarmıştı. Gelelim günümüze; Küresel Salgın ile beraber sistemsel bazı değişimler yaşanmak zorunda kaldı. Diplomasi ve İstihbarat değişimleri bunların başında gelmektedir. Rusya bir süredir sessiz; Kremlin adeta koltuğa yaslanmış kurduğu sistemi keyifle izlerken yoluna taş koyanlar için bir takım sistemsel değişimlere gerek duymaktadır. Geçmiş dönemde bir takım yazarlar KGB şöyle operasyon çekiyor, böyle operasyon çeker diyerek havalı nutuklar atsalarda sistem öyle işlemiyor. Komple Teorileriyle Peynir Gemisi Yürümüyor Arkadaşım.

Putin’in Ailesi (KGB) İş Başında

Geçmiş dönemden beri iyi bir finans kaynağı olan saldırgan Rus İstihbarat servisleri Kremlin’in Batı sistemine karşı yürüttüğü siyasi mücadelenin merkez noktasında yer almaktadır. KGB artık bodoslama operasyon yapmak yerine, dikkatleri dağıtmayı tercih ediyor. İşleri aksatıyor. Moralleri ve sinirleri yıpratarak sonuç almaya hedefliyor. Rus istihbarat servisleri en yakın dostlarını bile istihbarat olarak yanlış bilgilendirip amaçlarına tam gaz devam ediyor. Rusya’nın yeni küresel dünyadaki istihbarat misyonu artık çok daha kolay bir hale geliyor. Rusya’nın ‘’ Yeni Bağlantısızlık’’ politikası açısından garantör ülke olma rolüne dikkat etmemiz gerekir. Otonomi ve kalkınma modellerini seçme özgürlüğü Asya, Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika’daki birçok ülke tarafından rol model olarak anılmaya başlaması sistemin artık farklı bir şekilde işlediğini ve kabul gördüğünün göstergesidir. Artık dünya 21.yüzyılın ilk yarısının iki küresel ve süper gücü olan ABD ve ÇİN arasında bir tercihte bulunmak istemedikleri için Rusya’ya meyletmekte ve Rusya artık alternatif güç durumundan çıkıp dengeleyici güç unsuruna dönüşmüş durumda ancak geçmiş siyasi tarihe baktığımızda 19. Ve 20. Yüzyıllarda Rusya Napolyon ve Hitler’in işgaline uğramıştı ve iç savaş sırasında dış istihbarat etkenlerinin yetersiz oluşundan dolayı ciddi müdahaleye uğramıştı. Peki Şimdi durum ciddi anlamda değişmiş durumda. Stratejik istihbarat kavramının Rusya tarafından bu denli iyi yapılması NATO’nun ciddi huzurunu kaçırmış durumda olarak yorumlamak abes olmaz saygıdeğer okurlar. Royal United Services Institute’da kıdemli araştırmacılık yapan Dr. Mark Galeotti’nin son makalesi baya ilgimi çekti. Açıkçası; üzüntülü bir serzenişte bulunuyor araştırmacı göz göre göre Ruslar Sistemi değiştirdi ifadesini kullanıyor. Sert güç olarak değil yumuşak güç olarak bölgesel geçişler gerçekleştirdiğini vurguluyor. Bildiğiniz üzere Rus İstihbarat servisleri Avrupa’da bir takım zehirleme operasyonları gerçekleştirmiş ve biz yapmadık diye reddetmişlerdi. İngiliz istihbaratı kapsamlı bir rapor hazırlayıp sunum yaparken

‘’ Aşı Ortaklığı’’ hikayesi dosyaları rafa kaldırttı. İstihbaratta buna taktiksel yaklaşım ve stratejik ısrarcılığın başarısı diyebiliriz. Her ne kadar birçok operasyonlarını açığa vursalar, ayrıntılar gün yüzüne çıkmış olsa da Moskova ve KGB bu dostane strateji kampanyasını sürdürmekte ısrar ediyorlar. Avrupa’da Almanya’da teyakkuza geçmiş durumda 2021’de yönetimi bırakacak olan Merkel şimdiden telaş içerisinde haleflerini uyarıyor. Rusya seçimlere müdahale edebilir önlem almalıyız diyerek. Diğer taraftan baktığımızda ne kadar bir istihbarat ve suikast zafiyeti olarak gözükse de 27 NATO ülkesi 123 Rus Diplomatı ve casusları sınır dışı ettiklerini göğüsleri kabara kabara demeç verseler de üzgünüm ki sisteme monte işlemi gerçekleşmiş durumda, artık çok geç Avrupa için diyebiliriz. Rusya’nın sistemsel ve stratejik istihbarat konusunda yarattığı sorun öyle yakın gelecekte çözülecek gibi durmuyor. Hatta yeni sorunlar mutlaka ama mutlaka ortaya çıkacaktır. AB ve NATO için şapkayı artık önlerine koyma zamanı Rus Ayısı ormanı sessizce dolandı teyakkuzda olun.