Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
2020 Model ABD Seçimleri
Hasan Birgül
2020 Model ABD Seçimleri
07.10.2020 Çarşamba 09:20

ABD seçimlerine sayılı günler değil ama haftalar kaldı diyebiliriz. 2020 Model bir ABD Başkanlık seçimleri izleyeceğiz heyecan dorukta diyemem. Çünkü ABD Sistemi çökmüş durumda demokrasi zırvalarını kimse yemiyor artık Trump hasta oluyor. Biden kahramanlığa soyunup ülkelere demokrasi getireceğiz methiyeleri düzüyor. Geçiniz Efendim artık Uluslararası siyaset bu basmakalıp cümlelerden ve retoriklerden sıkıldı. Kovid-19'a yakalanan Donald Trump iyileşip, virüsü yendim sıra Joe Biden ’da der gibi kampanyasına dönmeye çalışıyor. ABD Seçimleri genellikle kirli siyaset üzerine inşaa edilir. Demokrasi kazandı diye sonlandırılırdı. Tabi ki sonuç fiyasko olurdu. Amerikan Rüyası bitti gençler uyanın.

Dış Politikada gündem bir hayli yoğun Azerbaycan ve Ermenistan arasında olan sıcak gerilim birçok konuları arkasında bırakmış gibi gözükse de ABD Başkanlık seçimlerini bekleyen ciddi bir küresel ağ var. Trump mı yoksa Biden’ ın mı kazanacak diye komplo teorileri havada uçuşuyor. Obama’nın mirasına tepkiyle dönüşüm yapan Trump etkisi ABD dış politikasını önemli ölçüde zaten değiştirdi. Obama neydi ki mirası ne olucak der gibi. Bu arada fısıltı gazetesinde şöyle bir haber duydum. Trump’ın Kovid-19 olması halkın olan desteğinin dramatize bir düşüş yaşadığını gösteriyor. Ben demiyorum fısıltı gazetesi aktarıyor. Bugün halk karşısında düello sırası ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Demokrat Parti Başkan Yardımcısı adayı Kamala Harris karşı karşıya gelecek. Trump ve Biden artık kendilerinin spesifik politikalarını aşan bu realiteyle yüzleşmek durumunda kaldıkları günlere geldik net bir ifade olabilir.

Amerikan demokrasisi ve kurumları ve sistemleri açısından tüm dünyaya örnek gösterilen ve ülke vatandaşlarının da demokrasileriyle övündükleri bir rejimdir derler, içimizdeki İrlandalılar fakat Amerikalı yöneticiler, sisteme böyle bakmıyor. Al parayı ver Başkanlığı daha net bir slogan bu seçimler için. Soğuk Savaş sonrasında ABD’li sosyal teorisyenler tek kutuplu bir dünyayı öngörürken etkileyici biçimde dünya çok kutuplu bir yapıyı ve güç bloklarını net olarak ortaya çıkardı. SDE’nin strateji yazarları tarafından sıkça dile getirilen yeni uluslararası sistem, ABD’yi merkez ülke olmanın dışına doğru itmeyi sürdürüyor. Dünya farklı merkezler ve bölgesel güçlerin etrafında toplanırken, ABD bu yeni güçler karşısında sahip olduğu askeri ve ekonomik gücü arkasına alarak öncülüğünü sürdürme iddiasını devam ettirmek için stratejiler yapmaya çalışsa da sistem artık bunu kabul etmiyor. 3 Kasım sonrası ise Amerikan siyaseti kaos ve muammayı beraberinde getiriyor.

Başkan adaylarının seçim münazarasındaki tutarsızlık, kalitesizlik utanç vesilesidir. Trump’ın etrafında yaşanan kutuplaşma siyaseti Amerikan demokrasisinin derin bir yara aldığını net olarak gösteriyor. Türkiye’ye konsolide demokrasi dersi vermişlerdi şimdi ki durum içler acısı diyebiliriz. 2020 seçimleri ABD demokrasisinin ne kadar kırılgan olduğunu gün yüzüne çıkardı. İşsizlik ve ekonomik sorunlar, Kovid-19 salgını, sokak eylemleri bu seçimlerin zor geçeceğinin işaret fişeğiydi. Anayasa Mahkemesi yargıçlarından Ruth Bader Ginsburg’ün vefatıyla boşalan koltuğun doldurulması seçim öncesi adeta mükemmel fırtına etkisi diyebiliriz.

Senelerdir siyaset kurumuna azalan güvenin artık tamamen zirveye çıktığı ve kutuplaşmanın had safhaya ulaştığı 2020 model bir ABD var karşımızda. Biden zaten kendini Başkan ilan etti. Türkiye siyasetine çözümler sunuyor, Ortadoğu’da dizayn yapacağını ifade ediyor. Biden ve destekçileri Amerika’daki seçimleri de şablonlar üzerinden düşünerek hareket ediyor. Biden ve destekçileri Amerika’daki seçimleri de şablonlar üzerinden düşünerek hareket ediyor. Lobilerine güveniyor sağlamda firmalar var arasında ama baştan kaybettin mi bir kez bir daha eskisi gibi olmaz be Joe Amca…

Fakat şunu da unutmamak lazım Trump iktidara gelince ABD’de ve Demokratlar da ciddi bir şok etkisi yaratmıştı. Biden bu sefer lobi çalışmalarını sıkı tutuyor bunun altını çizmek lazım ABD’ siyaset lobi masalarında alınan kararlarla entegrasyona girer. Baştan sona kurgulanmış bir seçime doğru gidiyoruz.

Keskin konuşan bu seçimde kaybedecek orası kesin. Fakat küreselcilerle hareket eden Başkan Yardımcısını stratejik bir kişiyi seçerek yapan kişi belki etkili olabilir.

Washington’daki elit çevreler bir türlü çalışacak bir Türkiye politikası stratejisi oluşturamadı. Hataları Türkiye’yi etkili bir aktör olarak muhatap almak istememeleri. ABD’nin isterse hala Türkiye’de iktidar değişikliği yapabileceğini sanmaları gülünç tarafı. ABD Başkan Kovid-19 olmuş, Biden seçim için çalışıyor, Suriye özel temsilcisi James Jeffrey ne yapıyor? Merak konusu açıkçası…