Meyveleri hangi saatte tüketmemiz gerektiği merak edilen bir
konudur. Meyvenin tüketim saati tüketildiği döneme göre farklı etkiler
oluşturabilmektedir.
Kan değerlerinde trigliserid yükselmesinin en önemli sebebi
yüksek miktarda meyve tüketimidir. Meyveleri mümkün olduğu kadar öğünlerle
beraber değil farklı zamanlarda tüketmek gerekir. Aç olduğumuz dönem meyve
tüketimi yaparken kan şekeri dalgalanmalarımızı önleyebilmek adına daha düşük
glisemik indeksli meyveleri tercih edip yanında çiğ fındık, çiğ badem ve ceviz
tüketimi yapılabilir.
Meyveler sabah tüketildiklerinde bağırsak sistemini
çalıştırma ve sindirim yolunu temizleme görevini üstlenirler. Sabah ilk olarak
incir, kiraz, dut, üzüm, elma gibi meyveler tüketmek bağırsaklarda detoks
sağlar.
Kültürümüzde meyve tüketimi en çok akşam işten ve okuldan
eve dönülüp akşam yemeği de yenildikten sonra yapılır. Hatta çeşit çeşit
meyvelerden oluşan çok porsiyonlu bir tabak hazırlanır. Çocuklar zorla vitamin
olsun denilerek ağızlarına tepilerek beslenir. Oysa hareketin azaldığı bu
dönemde meyve yeme alışkanlığı karaciğer yağlanmasının en önemli sebeplerinden
birisidir. Öğünlerin ardından yenilen meyvedeki şeker yemekle beraber fermente
olarak alkole dönüşür ve hücrelerde yağ depolanması olarak sonuçlanır. Akşam 7’
den sonra sindirim enzimleri azalır, vücut metabolizması yavaşlar ve beden uyku
moduna geçişe hazırlanır. Bu dönemde uygun ölçüde onarıcı besinlerin
tüketilmesi yaşlanmayı önler.
Glisemik indeksi düşük ve yüksek antioksidan içeren mavi mor
renkli meyveleri sebze suları ile birleştirerek smoothie şeklinde akşam yemeği
öğünü yerine almak yaşlanmayı geciktirmeye destek olur.
Meyve tüketimi mutlaka mevsimine uygun olarak yapılmalıdır.
Sabah aç karnına veya iki öğün beslenenler öğle saatinde ya da üç öğün
beslenenler öğle yemeğinden 3-4 saat geçtikten sonra yapabilirler.
Meyve tüketiminin açlık üzerine etkisi kişisel farklılık
gösterebilmektedir. Bazı kişiler ara öğünde meyve yedikten sonra ana öğünde
daha az yediğini ifade ederken bazıları meyvenin ardından daha çok acıktığını
ve ana öğünde daha çok yemek yemek istediğini ifade etmektedirler. Bu durum
farklı sağlık problemleri ile de ilişkili değişebilir. Kişinin bu süreçte
kendini tanıması ve bedenin isteğine uygun hareket etmesi faydalı olacaktır.