ARALIKLI AÇLIK YAPACAĞIM DERKEN SİZİN
DE KAFANIZ MI KARIŞTI?
Aralıklı açlık
(intermittent fasting) uygulaması ile ilgili sağlık ekollerinin farklı
görüşleri bulunmaktadır. Sağlıklı yaş alma ve dinç bir ömür geçirmek
isteyenlerin sıklıkla nasıl yapabileceğini araştırıp okuduğu bir konudur.
İKİ ÖĞÜN MÜ ÜÇ ÖĞÜN
MÜ?
Bazı yaklaşımlarda
günde iki öğün beslenme tavsiye edilerek geç kahvaltı erken akşam yemeği
önerilir. Bazı yaklaşımlarda ise sabah erken kahvaltı yapılarak öğlen yemeği de
yenilmeli ve akşam hafif beslenilerek kalori kısıtlaması bu şekilde
gerçekleştirilmelidir. Bazı bireyler iki
öğün beslenmede kendilerini daha rahat hissederken bazı bireyler ve sağlık
problemi olan bir grup için durum daha farklı olup iki öğüne ek 1-2 öğün
eklenerek desteklemek iyi olabilmektedir.
Kadim ve Geleneksel
Tıbba Göre;
Çok sık beslenmek kadim
tıbba göre yanlıştır. Bir önceki öğün sindirilmeden yeni bir öğün veya
atıştırmalık yapıldığı zaman bir önceki öğünün vücutta sindirilmeyerek toksin
ve atık gaz olarak kalacağını savunmaktadır. Birçok hastalığın bu atık
yönetiminin yapılamaması sonucunda gerçekleştiği de öne sürülmektedir.
Fonksiyonel Tıp
Yaklaşımına Göre;
Günde 2 öğün
beslenilmesi ve erken akşam yemeği yenilmesi daha iyidir. Bazı dönemlerde
aralıklı açlık çeşitleri olarak kahvaltıdan akşama 8 saat ara verilmesi ve
tekrar kahvaltıya kadar 16 saat açlık yapılması desteklenir. İhtiyaç olduğunda
günde tek öğün beslenme ile 24 saat açlık uygulamak kişinin sağlık
problemlerinin çözümüne destek olacaktır şeklinde yaklaşmaktadır.
Tıbbi Beslenmeye
Göre Akşam Öğünü Gerekli Mi?
Tıbbi beslenmeye göre
akşam öğünü ve içeriği çok önemlidir. Akşam hücrelerin onarım süreci olduğu
için akşam yenilecek gıdaların ölü gıda olmaması, canlı ve hücre onarımını
destekleyen zengin antioksidanlar içeren meyve ve sebzelerden oluşması
yönündedir. Genç kalmak isteyenler akşam
öğününde mevsimine uygun fonksiyonel gıdalar ile beslenmelidir.
Farklı ekollerin
yaklaşımının ortak bir sonucu en doğru aralıklı açlık uygulaması için kişinin
yapabilirlik durumu ve o anki sağlık problemlerine göre uzman sağlık
profesyoneli ile beraber karar vermesidir. Diğer bir ortak nokta yenilecek iki
öğün arasında 3-5 saat aralık bırakılıyor olmasıdır. Kişilerin yemek düzeni
noktasında kendini nasıl daha sağlıklı ve mutlu hissettiği de göz önünde
bulundurulmalıdır.