Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
İğne İle Kuyu Kazmak
Ergin Külünk
İğne İle Kuyu Kazmak
06.05.2020 Çarşamba 10:00

Hayırlı günler efendim. Gününüz bereketli, bedeniniz sıhhatli ve afiyetli olması dileği ile bu gün yeni bir deyimi nakletmek isterim.

Mümkün olduğunca günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkan, başkasından duyduğumuz ve bizim de arada kullandığımız deyimler ve o deyimlerin back-groundunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bunları bir malumatfuruşluk diye değil, kanıksadığımız kavram ve deyimlerin çıkış hikayesini veya efsanesini paylaşmaktır amacımız.

Her deyim yüzlerce, binlerce yılın tecrübesinin dile gelmiş hali olduğunu unutmamak gerek.

Bu gün, sıklıkla Bu tabiri, deyimi hepimiz kullanırız. İşte hikayesi;
16. yüzyıldayız.

Meşhur tapınak şövalyeleri artık zayıflamış durumdadır. Fransa Kralı onlara sürekli saldırıyor, tapınak şövalyeleri gittikçe zayıf düşüyormuş.

Sonunda Fransa kralı tüm tapınak şövalyelerini esir almış ve onları 13 Ekim 1608 tarihinde zindana attırmış.

Çok zor günler yaşıyorlarmış ve kaçmanın yollarını arıyorlarmış. Zindandaki şövalyelerden birinin aklına bir şey gelmiş. Kıyafetinin değişik yerlerinde 17 tane iğne varmış; bunlarla kuyu kazmaya başlamış. Sırayla çalışıyorlarmış ve ancak yıllar sonra bir metrelik bir delik kazabilmişler.

İğnelerin çoğu da kırılmış ama şimdi yukarı doğru kazmaları gerekiyormuş. Bunu da kazmışlar, az bir yer kalmış. Orayı da tekmeleye tekmeleye kırmışlar ve tünel tamamlamış.

Ama çok ciddi bir sorun varmış. Açtıkları kuyu Fransa askerlerinin kışlasına çıkıyormuş ve şövalyeler bunu bilmiyormuş. Yukarı çıkmışlar ama Fransız askerleri onları tek tek öldürmüşler.

Ancak şövalyelerin bu başarısına hayran kalmışlar. Zor işler için “iğne ile kuyu kazmak diye söylerlermiş. Diyeceksiniz ki Türkçe ile ne alakası var.

Bu Fransız askerlerden biri Osmanlı ile savaşırken esir düşmüş ve sonrada Türk ve Müslüman olmuş.

Bu hikâyeyi hayranlıkla anlatırmış. “İğne ile kuyu kazmak” bundan sonra bizim dilimizde de bol bol kullanılmış.

Efendim rivayet böyle….