Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Soğuk algınlığında kullanılabilecek doğal yöntemler
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Soğuk algınlığında kullanılabilecek doğal yöntemler
29.11.2022 Salı 09:03

Kış döneminde sıkça karşılaştığımız soğuk algınlığı, nezle, grip gibi sorunlar tıbbi müdahale gerektirmeyen hafif durumlarda doğal yöntemlerle önlem alınabilmekte veya tedavi edilebilmektedir. Geleneksel olarak ta uzun yıllardır kullanılan bu tıbbi bitkiler hemen her evde bulunmaktadır. Önemli olan bu tür kullanımlar için bitkilerin taze olması, paketli toz ya da baharat şeklinde alınmaması, mümkünse teşhisli taze drogların, baharatların kullanılması gerekmektedir. 

Kuşburnu bitkisinin kurutulmuş meyveleri çay yapılmadan önce mutlaka çatlatılmalı ya da ezilmelidir. Sert yapıda olması sebebiyle etken maddesi ancak bu şekilde faydalı olabilmektedir. Ocak üzerinde 8-10 dakika kaynatılarak hazırlanan kuşburnu çayı içerdiği yüksek antioksidan ve C vitamini sebebiyle kullanılabilmektedir. Kuşburnu çekirdeği yağı da aynı sebeple belirli dozlar da içilebilmektedir. 

Adaçayı bitkisinin yapraklarından hazırlanan çayı boğaz enfeksiyonları, ses kısıklığı ve öksürükte kullanılabilmektedir. Vücudu ısıtıcı olarakta kullanılan bu çay mikrop öldürücü olduğundan gargara şeklinde de ağız ve burun için kullanılabilmektedir. 4-5 yaprak adaçayını bir fincan içerisine koyup üzerine kaynar su ilave ederek 5-8 dak bekleyip çayımızı demleyebiliriz. 

Kekik bitkisinin taze yapraklarından elde edilen çayı özellikle vücut soğukluğunda ısıtıcı etki göstermektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında tedavi edicidir. Uçucu yağı ise antiseptik özelliği sebebiyle korucu olarak kıyafet, çanta gibi bölgelere bir damla şeklinde uygulanabilmektedir. Bu şekilde baharat olarakta kullanılan bitkilerin çayları için paketli baharatlar uygun değildir. Mutlaka tedaviye uygun hasat edilmiş, öğütülmüş olmalı ve hasat süresinden en fazla 1 yıl geçmiş olmalıdır. 

Mersin bitkisinin meyvelerini sonbahar döneminde taze tüketerek sinüslerin kolay boşalmasını sağlayabiliriz. Murt, hambeles olarakta bilinen bu bitkinin uçucu yağını ve hidrolatını (bitki suyunu) da aynı amaçla kullanabiliriz. 

Zencefil bitkisinin taze rizomlarını çay ya da macun şeklinde öksürüğü yumuşatma, boğazdaki yanma ve vücudu ısıtmak için kullanabiliriz. 

Ihlamur ağacının döneminde hasat edilmiş sarı çiçekleri doğru kurutularak yıl içerisinde öksürüğü sökücü ve durdurucu olarak kullanılabilir. Müsilajlı bir bitki olması sebebiyle doğru demlenmesi oldukça önemlidir. 25 derecedeki oda sıcaklığındaki suda minimum 8 saat bekletilerek elde edilen çayı özellikle çocuklar için balgam söktürücü özelliktedir.

Ökaliptus ve nane bitkilerinden elde edilen uçucu yağlar nefes açıcı olarak kullanılabilmektedir. Bir kap içerisinde kaynar su içerisine 1-2 damla yağ ekleyerek buğu yapıldığında sinüsleri boşaltıcı etki göstermektedir. 

Evde Hazırlanabilecek Soğuk Algılığına İyi Gelen Macun 

2 yemek kaşığı bal, pekmez ya da herhangi bir bitki özü 

Yarım çay kaşığı toz tarçın

Yarım çay kaşığı toz zencefil

Yarım çay kaşığı toz zerdeçal 

Tercihe göre çok az karabiber ve birkaç damla limonsuyu 

Tüm malzemeler karıştırılarak macun haline getirilir. Çocuklar çay kaşığı ile yetişkinler tatlı kaşığı ile tüketebilir. 

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Şurup 

3 yemek kaşığı bal

1 yemek kaşığı rende taze zencefil

1 yemek kaşığı ev yapımı doğal sirke

Yarım limon suyu 

Tüm malzemeler karıştırılır. Tercihe göre limon ve zencefil miktarı arttırılabilir. Yine tercihe göre karabiber ya da toz tarçın eklenebilir. 1-2 gün bekletilerek tüketilebilir. 

Bilgiler öneri amaçlıdır. Yağ ve bitkilerin kullanımı yaş ve hassasiyete göre değişebilir. Uzman kontrolünde kullanılması önerilir. 

Gebelik ve kronik rahatsızlık durumlarında herhangi bitkisel bir ürün kullanılması önerilmez. 

Şifa olsun..