Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Sivrisineklere karşı doğal çözümler
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Sivrisineklere karşı doğal çözümler
26.07.2022 Salı 17:10

Yaz aylarında en sık karşılaştığımız sorunlardan birisi de sivrisinek. Sıcaklıkla birlikte çoğalan bu canlılar su birikintileri ve nemli yerlere yumurta bırakırlar. Özellikle hassas ciltlerde yoğun kaşıntı ve deri bozulmalarına sebep olabilirler. Bu minik kanatlıları kimyasal solüsyonlarla uzaklaştırmaya çalışmak vücudumuz için daha tehlikeli olabilir. Sivrisinekleri öldürmeden ve kimyasal madde kullanmadan çeşitli önlemler alabiliriz.

Fesleğen(Ocimum basilicum) bitkisi yetiştirmek bunların en kolay yöntemi. Balkon, pencere önü ya da dekoratif olarak evlerimizde saksı içerisinde yetiştirebilir belirli aralıklarla kokusunu yayarak hem sivrisinekleri uzaklaştırabilir hem de evimizin havasını tazeleyebiliriz.


Limon kokusu da sivrisinekler için kaçırıcı özelliktedir. Karanfil tomurcukları da saplayarak etkisini daha da arttırabilir. Çeşitli iplerle asarak dekoratif bir görünüm sağlayabilirsiniz. 


Bitkilerden distilasyon gibi yöntemlerle elde edilen uçucu yağlar sivrisinekleri uzaklaştırmada başvurabileceğimiz diğer yollardan birisi. Gıda olarak tüketilemeyen bu uçucu yağlar masaj ya da koku yolu ile kullanılabilmektedir. Sivrisinekleri uzaklaştırmak için kullanabileceğimiz yağlardan bazıları;

Limonçimeni


Tasmanya okaliptüsü 


İngiliz nanesi

 

Sivrisinek ısırığı için de önerebileceğimiz yağlar var. Kaşıntı ve şişme için Lavanta (Lavandula angustifolia) ya da çay ağacı (Melaleuca alternifolia) yağları kullanılabilir.

1. formül: 100 ml içme suyu ya da bitki hidrolatı (lavanta suyu, gül suyu)

 5 damla ökaliptus yağı

10 damla limonçimeni yağı 

Sprey şişeye konularak buzdolabında saklanabilir. 

2. formül: 250 ml kaynamış soğumuş nane çayı

 1 kabuklu limon dilimleri  

Sprey şişeye konularak buzdolabında saklanabilir. 

3. formül: 100 ml içme suyu 

 5 damla biberiye yağı

5 damla lavanta yağı

Sprey şişeye konularak buzdolabında saklanabilir.