Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Mide bulantısı ve diyare
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Mide bulantısı ve diyare
27.01.2023 Cuma 10:11

Günlük hayatta sık sık yaşanılan sorunlardan mide bulantısı, kusma ve diyare (ishal) kimi zaman patojen mikroorganizma kaynaklı kimi zaman ise gıda, araç tutması gibi geçici sebeplerle olabilmektedir. Vücutta oluşan sıvı kaybı sebebiyle özellikle bebek ve çocuklarda daha tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir. Bebek ve çocuklarda bir gün, yetişkinlerde ise iki gün devam eden kusma ve ishal için tıbbi müdahaleye başvurulmalıdır. 

Evde müdahale için bazı tıbbi bitkilerden yararlanabiliriz

Zencefil; mide bulantısı ve kusmayı engellemek için kullanılabilir. Taze şekilde çay olarak demlenerek içilmesi önerilir. Taze zencefil rizomundan ince birkaç dilim keserek üzerine sıcak su ekleyip 

8 dak. bekletilerek tüketilebilir. Dilerseniz limon dilimi de ekleyebilirsiniz. 

Sumak; baharat olarak kullandığımız bu bitkinin meyveleri aslında minik toplardan oluşmuş bir salkım şeklindedir. Top ya da toz şeklinde 1 çay kaşığı sumağın üzerine kaynar su ilave ederek 8 dak. bekletilerek tüketilebilir. 


Melisa; kalp şeklinde naneye benzer yaprakları olan bitkinin tıbbi olan türünü kullandığımızdan emin olmalıyız (Melissa officinalis). 3-4 yaprak bitkinin üzerine sıcak su ilave ederek 8 dak. bekletilerek tüketilebilir. Midede ve tüm vücutta rahatlamayı sağlamaktadır. 


Rezene; tohumları kullanılan bu bitki bağırsak ve mide kaslarını rahatlatıcıdır. Tohumları hafif ezilerek çayı yapılmalıdır. Doz aşımından kaçınılmalıdır. 


Limon, nane, kekik gibi bitkiler de mide ve bağırsaklarda rahatlatıcı olarak kullanılabilmektedir. 

*Kullandığımız bitkilerin tıbbi amaçlı olduğundan emin olmalıyız. Baharatların en fazla 1 yıllık hasattan elde edilmiş olması çok önemlidir. Paketli baharatlar tıbbi kullanımlara uygun değil. Etken madde oranları bilinmediğinden etki görülme oranı düşmektedir. 

Aromaterapi yönteminde koku ile beyinde bazı bölümler aktive edilebilmekte ve tedavilerde uzman kontrolünde kullanılabilmektedir. 

Zencefil, nane, limon, adaçayı yağları yalnızca koklayarak mide bulantısında kullanılabilecek yağlardandır. 

Adaçayı (acı elma) yağı yalnızca yetişkinler için 1 yemek kaşığı zeytinyağına 2 damla damlatılarak mide ve bağırsak bölgesinde hafif hareketlerle masaj yağı olarak kullanılabilmektedir. Bebek ve çocuk kullanımı kesinlikle önerilmemektedir. 

*Sıvı kayıpları için serum içeceği; 

1 litre su 

1 çay kaşığı karbonat 

1 çay kaşığı tuz 

karıştırılarak gün içerisinde yudum yudum tüketilmelidir. Vücutta kaybedilen mineral ve su için oldukça önemlidir. 

*Bilgiler öneri amaçlıdır. Gebe, gebe kalmak isteyen, ilaç kullanan ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin bitkisel ürün kullanması önerilmemektedir. 

Şifa olsun..