Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Zekiye Rahşan Aral Ecevit
Dr. Ömer Aydın
Zekiye Rahşan Aral Ecevit
18.01.2020 Cumartesi 14:59
Selanik kökenli, Şebinkarahisar’a göçmüş bir ailenin, 1923 yılında Bursa'da doğan kızıdır.

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in, kendisinden 3 yaş büyük eşidir.

İyi derecede İngilizce bilir, Robert Koleji'nden mezundur. Aynı okulda okuduğu Bülent Ecevit ile 1946'da evlenmiştir.

Bülent Ecevit, evlilik öncesi ilişkilerini şöyle anlatmıştı; “Nikahlanmıştık, ama henüz evlenmemiştik. Rahşan’ların evine ara sıra gidebiliyordum ama oturduğumuz odanın kapısı açık kalmak şartıyla”.

Rahşan Ecevit, 14 Kasım 1985'te Demokratik Sol Parti'yi (DSP) kurdu ve genel başkanlığını üstlendi. O dönemde siyasi yasaklı olan Bülent Ecevit, DSP'nin 14.yıl dönümünde, konuyla ilgili düşüncelerini;

"12 Eylül döneminde yoğun bir demokrasi mücadelesi verdik. Mücadelenin güçlüklerini göze alamayanlarla yollarımız ayrıldı ve DSP'yi kurduk. Ben o sırada yasaklıydım. Partinin kuruluşuna Rahşan Ecevit öncülük etti. Çok zor koşullarda Genel Başkanlığı üstlendi. Rahşan Ecevit'in, kurucusu olduğu Köylü Dernekleri'nden gelen örgütlenme deneyimi vardı. O deneyimini DSP'ye aktardı." şeklinde anlatmıştı.

Bülent Ecevit’in Başbakan olduğu 22 Aralık 2000'de, Rahşan Ecevit’in önerisiyle çıkarılan, şartlı salıverme getiren yasa, kamuoyunda "Rahşan Affı" olarak bilinir.

Yasa çıktıktan sonra, ilk planda cezaevlerindeki 23 bini aşkın tutuklu ve hükümlü aftan yararlanarak tahliye oldu. Daha sonra Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararlarıyla, yasanın kapsamının genişlemesi sonucu, cezaevinden tahliye olanların sayısı 45 bini buldu. Affın sonuçları bununla sınırlı kalmadı.Bu yüzden Rahşan Affı hala tartışılmaktadır.

Rahşan Ecevit, "Ben affı garibanlar için istedim, katiller yararlandı." şeklinde kendini savunmuştu.

Emin Çölaşan’ın, Ecevit’in başbakanlığının son döneminde yazdığı, “Şimdi gerçeklere gelelim. Bülent Bey 78, Rahşan Hanım 81 yaşında. Devletin verdiği hemşireyi bile eve almıyorlar. Hemşire nöbet kulübesinde bekliyor. Rahşan Hanım kocasına bakamıyor, temizliğine özen gösteremiyor. Bülent Bey ilaçlarını düzgün alamıyor. Doktorların eve gelmesini istemiyorlar. Bülent Bey yatakta olması gerekirken, kapıyı çoğu zaman o açıyor. Rahşan Hanım içeriden sesleniyor: ‘Ayy, ben iş yapıyordum, zili duymamışım’. Hastaneye yattığında bütün derisinde kabarmalar ve lekeler saptanıyor. Cildiye uzmanları bunları önce bir hastalık zannedip incelemeye alıyor. Sonra görülüyor ki, bunlar iyi yıkanmadığı, iyi temizlenmediği için oluşmuş şeyler. Hastanede her tarafı güzelce yıkanıp paklanıyor, pamuklarla siliniyor. Cildinin temizlik sonrası aldığı renge Rahşan Hanım bile şaşırıyor. 'Meğer senin ne güzel tenin varmış Bülent’’ diyor'.” şeklinde özetlenebilecek yazısı, Ecevit sevenlerince büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Bülent Ecevit'in ölümüne kadar eşinin yanından hiç ayrılmayan Rahşan Ecevit'in eşine duyduğu sevgisi, en az siyasi yaşantısı kadar çok konuşuldu.

Şair kimliği ile de bilinen Bülent Ecevit, eşi Rahşan Ecevit'e sevgisini, ona yazdığı "El ele büyüttük sevgiyi" şiiriyle anlatmıştı.

Rahşan Hanım, bu konuda duygularını,"Evet biz mutlu olduk. Sıkıntılı günler de geçirdik. Siyasi açıdan zor günlerimiz oldu. Mitinglerimizde büyük tehlikeler atlattık, üstümüze silahlar çevrildi, taşlar atıldı, sopalar kullanıldı. Ama, hep mutlu olduk."şeklinde özetlemişti.

Eşinin ölümü sonrası Emrehan Halıcı ile Bülent Ecevit Vakfı'nı kuran Rahşan Ecevit, vefatına kadar vakıfta çalışmalarını sürdürdü.

22 Mayıs 2010'da 33. CHP Kurultayı'na bağımsız milletvekili Emrehan Halıcı ile katılarak, Kemal Kılıçdaroğlu'na ve CHP'ye desteğini açıklamıştı.

5 Mayıs 2015 tarihinden beri, vücudundaki sıvı kaybı ve akciğer yetmezliği nedeniyle, zaman zaman Ankara GATA'da tedavi görmekteydi.17 Ocak 2020 de burada hayatını kaybetti.

Son arzusu Cumhurbaşkanı’nca kabul edildi. Pazar günü öğleyin Kocatepe Camii'nde cenaze töreni düzenlenecek ve ardından çok sevdiği eşi Bülent Ecevit’in yanına, Devlet Mezarlığı'na defnedilecek.

Ölümünün ardından, “Allah Rahmet Eylesin”, “Işıklar İçinde Yatsın” ve "Allah Taksiratını Affetsin” şeklinde çeşitli taziye cümleleri kuruldu.