Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et

Zika Virüsünü Tetikleyen Protein Keşfedildi

Sinekler tarafından yayılan Zika virüsünün yayılmasına sebep olan protein bilim adamları tarafından keşfedildi.

08.03.2018-11:40 - (Son Güncelleme: 08.03.2018-11:37) Zika Virüsünü Tetikleyen Protein Keşfedildi

Çin Bilimleri Akademisine (CAS) bağlı Kunming Zooloji Enstitüsünde bilim adamları, sarı hummaya sebep olan veya Aedes aegypti olarak tasvir edilen bir sivrisinek türünde LTRIN adlı proteini keşfetti.

Araştırma ekibinin lideri Ci Lin, Aedes aegypti’nin tükürük bezinde bulunan proteinin, sivrisinek ısırığına maruz kalan bir canlının sineğin bulaştırdığı mikroplara karşı bağışıklık sistemini güçsüz kıldığı ve böylece virüsün bulaşmasına olanak tanıdığını bildirdi.

Bir diğer bilim adamı Lay Rın da mevzu bahis buluşun Zika ile savaşmakta bilim insanlarına nasıl bir strateji belirlenmesi gerektiği mevzusunda yardımcı olabileceğine vurgu yaptı. Rın, Zika virüsünün bulaşmasının önünne geçmek için, bazı hastalarda LTRIN’e karşı vücudun zararlı yabancı mikro organizmalara direniş gösterebilmesi için ürettiği bir antikorun kullanılması halinde virüsün yayılma olasılığının düşüğe indirgenebileceğini belirtti.

Keşif, "Nature Immunology" dergisinde yayımlandı.

Tarihte ilk olarak 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarında bulunan maymunlarda denk gelinen virüs, Mayıs 2015'te Brezilya'da yeniden görülmüştü. Zika virüsünün bulaştığı bir çok insan hafif şekilde hasta olurken, virüs hamile kadınlara bulaştığı taktirde bebeklerde "nörogelişimsel bozukluğu" ifade eden "mikrosefali"ye sebep oluyor.

Ateş, göz kızarıklığı, istifhar, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri görülen hastalığın kesin bir tedavisi ve önleyici aşısı yok. Virüs 2015’ten itibaren 60’tan fazla ülkede ortaya çıkmıştı.

Son Dakika Yaşam Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal
Daha fazla içerik yok
;