Yargıtay kararı verdi, yalaka sözü hakaret değil!

Gittiği bir kamu kuruluşunda, orada çalışan memurlara yönelik, ‘Sizler yalakasınız' ifadesini kullanan vatandaşa Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen hapis cezası kararı Yargıtay tarafından bozuldu.

12.03.2022-12:55 - (Son Güncelleme: 12.03.2022-12:55) Yargıtay kararı verdi, yalaka sözü hakaret değil!

Gittiği kamu kurumunda memurlara yönelik, 'Sizler yalakasınız' cümlesini söyleyen vatandaşa Asliye Ceza Mahkemesi tarafından mahkumiyet kararı verilmişti. Verilen mahkumiyet kararı yargıtaya gitti ve Yargıtay tarafından bozuldu.

İHA'nın haberine göre, bir iş için devlet kurumuna giden vatandaş, oradaki memurlara sinirlenerek, 'Sizler yalakasınız' dedi. Sinirlerine hakim olamayan vatandaş, bunun üzerine bir de memurları tehdit etti. Memurların şikayeti üzerine hakkında soruşturma başlatılan öfkeli vatandaş 'Tehdit ve hakaret suçlamasıyla Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

Yalaka sözünden hapis cezasına çarptırıldı

Sanık, 'Tehdit' suçundan, 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı zamanda söz konusu şahıs 'Yalaka' sözü sebebiyle hakaret suçundan da mahkum edildi. Sanık avukatının temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay 4. Ceza Dairesi 'Tehdit' suçundan verilen cezayı onadı.

Yüksek Mahkeme ise, 'Hakaret' suçundan verilen mahkumiyet kararını bozdu. Oy birliği ile alınan kararda şu ifadeler kullanıldı: "Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturması gerekmektedir. Olay günü sanıkların müştekilere söylediği kabul edilen 'Sizler yalakasınız' şeklindeki sözlerin, muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu, dolayısıyla hakaret suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı gözetilmeden, sanıkların beraatı yerine mahkûmiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal