Veri Güvenliği Nedir?

Veri güvenliği nasıl sağlanır? Ağ katmanı güvenliği nedir? IPSec protokolü nedir? İşte, veri güvenliği hakkında merak edilenler.

01.03.2021-16:51 - (Son Güncelleme: 20.01.2022-12:32)

Veri güvenliği konusu, kişiler için olduğu kadar ulusal ve uluslararası şirketler için de büyük önem teşkil ediyor. Zira günümüzde her şirket, verilerini teknolojik olarak depolamayı tercih ediyor. Karton klasörler ve deste deste A4 kâğıtları çok eskilerde kaldı. Bu durum, veri güvenliği konusunu şirketlerin esas gündem maddesi haline getiriyor. Neyse ki, dijital güvenlik konusunda alınacak önlemlerin sayısı hiç de az değil.

VERİ GÜVENLİĞİ NEDİR?

Veri güvenliği, siber korsanlıktan korunmak ve güven içerisinde internette gezinmek için sağlanması gereken ölçütlerin başında geliyor. Aksi takdirde kullanıcı bilgilerinin depolanıp, reklam amaçlı satılması ve bu bilgilerin işlenerek kişisel güvenliği tehdit edecek boyuta getirilmesi hiç de zor görünmüyor. Sonsuz enformasyon döngüsünde kullanıcılar bilgilerinin alındığından haberdar dahi olmuyor. 

Veri güvenliği, web deneyimini güvenli hale getirecek tedbirleri içeriyor. 

veri güvenliği nasıl sağlanır

VERİ GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR?

Dijital dünyada veri güvenliğinin sağlamanın başat yolu elektronik şifrelerdir. Ancak kullanıcılar hatırlaması kolay olduğu için basit şifreler kullanmayı tercih etmektedir. Bu durum, bilgilerin çalınması ve kopyalanması için büyük bir açığı beraberinde getirmektedir. Şifrelerin kriptografiyi kullanan platformlarla oluşturulması bu açığı büyük oranda engelleyebilir. Öte yandan, şifreli bir şekilde korunan uygulamaların başkaları tarafından erişime kapatılması gerekmektedir. Bu noktada, yetkilendirme seçeneklerinin kullanılması önerilmektedir.

Veri güvenliğini sağlamanın bir yolu da web üzerinden gelen izinsiz erişim isteklerinin engellenmesidir. Erişim isteklerinin engellenmesi için kişisel ve kurumsal verilerin güvenlik duvarıyla korunması gerekmektedir.

Antivirüs yazılımlarıyla taranmayan uygulamaları bilgisayar ve telefonlara yüklememek de veri güvenliği açısından alınacak tedbirlerden biridir.

VERİ GÜVENLİĞİ TÜRLERİ NELERDİR?

Veri güvenliği yazılımları, kullanıcıları büyük oranda iç ve dış tehdide karşı korur. Ancak profesyonel olmayan katmandaki tedbirler hiçbir zaman tam koruma sağlamamaktadır. Öyle ki, profesyonel ağ duvarları bile zaman zaman koruma noktasında yetersiz kalmaktadır. Veri koruma türleri; ağ katmanı güvenliği, IPSec protokolü ve E-posta güvenliği olarak ayrılmaktadır.

AĞ KATMANI GÜVENLİĞİ

Ağ katmanı güvenliği, kriptografik tekniklerin kullanımıyla İnternet Protokolü olarak bilinen TCP / IP’yi çevrimiçi olarak koruma altına alan veri güvenliği alanıdır. Ağ katmanı güvenliği kapsamındaki yazılımlar, web sitesinin güvenliği için SSL ve TLS, e-postalar için PGP ve IPSec ağ güvenliğini destekleyici bir rol üstlenir.

IPSEC PROTOKOLÜ

IPSec Protokolü veriler için güvenlik ve doğrulama sağlar. Kriptografi ile veriler şifrelemelere dönüşür. Özel anahtara sahip olmayan kişiler şifrelemeyi çözemez ve bu nedenle verileri okuyamaz.

E-POSTA GÜVENLİĞİ

E-posta güvenliği, e-posta hizmeti veren firmalar tarafından yerine getirilmesi gereken bir güvenlik protokolüdür. Bu doğrultuda, gönderici bilgisi, alıcı bilgisi ve mesaj bilgisi uçtan uca şifrelenerek koruma sağlanır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal