Venüs’e Yolculuk Başlıyor! NASA’dan Sonra Avrupa Uzay Ajansı Venüs'e Araç Gönderecek

NASA'dan sonra şimdi de Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da EnVision isimli uzay araçları ile Venüs’e gideceğini bildirdi.

14.06.2021-16:03 - (Son Güncelleme: 14.06.2021-16:19) Venüs’e Yolculuk Başlıyor! NASA’dan Sonra Avrupa Uzay Ajansı Venüs'e Araç Gönderecek

Avrupa Uzay Ajansı’ndan ilgi çekici açıklama geldi. Önceki sene, yeni buluşlarını aktaran bilim insanları, Venüs gezegeninin asidik bulutlarında bakteriler tarafından üretilen ‘fosfin’ isimli bir gaz gözlemlediklerini ve bunun potansiyel yaşam belirtisinin göstergesi olduğunu bildirmişti. Venüs'te bir hayatın olduğuna dair işaretlerine denk gelmesi birçok uzay şirketi için şaşırtıcı ve ilgi çekici bir olay olmuştu. Örneğin NASA, 2028 yılında DAVINCI+ ve VERITAS görevleriyle Venüs'e araç yollayacaklarını önceki günlerde bildirmişti. 

AVRUPA UZAY AJANSI DA VENÜS'E GİDİYOR 

Avrupa Uzay Ajansı, 2030 senelerinde EnVision adlı uzay aracı ile Venüs’e gitmeyi düşündüğünü bildirdi. Uzay Ajansı, 2005 senesinde de “Venus Express” adlı aracını Venüs'e göndermiş ve 2014 senesine dek gezegenin atmosferini incelemişti. EnVision uzay aracı da tıpkı selefi olan Venus Express gibi gezegenin yörüngesine yerleşecek. Ancak yeni fırlatılacak araçta, çok daha gelişmiş ekipmanlara yer verilecek. Buna bağlı olarak Avrupa Uzay Ajansı, seneler evvel yaptığı görevden olduğundan çok daha fazla veri toplayabilecek. 

VENÜS'TE YAŞAM VAR MI ? 

Bununla ilgili konuları inceleyen araştırmacılar, Venüs atmosferinde yer alan fosfinin sadece canlılar tarafından oluşturulabileceğini dile getiriyor. Fakat birtakım bilim insanları, bu hipotezi sorgulayarak söz konusu gazın henüz açıklanamayan atmosferik ve jeolojik süreçlerden kaynaklanabileceğini ifade ediyor. Bu yüzden gezegenin gizemi, ileride gerçekleşecek uzay görevleriyle çözülebilecek.

BİRÇOK UZAY ŞİRKETİ HAREKETE GEÇTİ

Diğer yandan geçtiğimiz aylarda NASA yeni yolculuklar için belirli bir tarih verdi. Önceki sene yeni buluşları hakkında açıklamalar yapan bilim insanları Venüs gezegeninde bulunan asidik bulutlarında bakterilerin salgıladığı ‘fosfin’ isimli bir gaz gözlemlediklerini ve söz konusu gazın potansiyel yaşam belirtisini işaret ettiğini bildirmişti.  Venüs gezegeninde yaşam sinyallerinin alınması birçok uzay şirketini harekete geçirdi. Buna bağlı olarak NASA, iki farklı Venüs görevinin üzerinde duracağını bildirdi. Rusya ise Venüs için ulusal bir proje yapacaklarını söylemişti. 

2028 SENESİNDE VEÜNÜSE ZİYARET YAPILACAK

NASA, tahmini 30 senenin ardından Dünya'ya en yakın bulunan gezegen Venüs'e bir daha gitmek için belli bir tarih verdi. İnsansız yapılacak görevle 38 milyon uzaklıkta olan gezegen, 2028 senesinde ziyaret gerçekleştirilecek. 

NASA, DAVINCI+ ve VERITAS ismini verdiği iki göreve toplam kaynak olarak 1 milyar dolar ayrıldı. NASA Başkanı eski astronot Bill Nelson, uzun yıllardır incelenmeyen gezegeni araştırma imkanını bulunduğunu belirterek ‘Bu iki kardeş görevle, Venüs'ün nasıl kurşunu bile eritecek sıcaklığa erişen bir cehennem gezegen olduğunu anlamak hedefleniyor. Onlar, bilim dünyasına 30 yıldır araştırılmayan bu gezegeni inceleme fırsatı verecek.’ İfadelerini kullandı.  DAVINCI+ aracının 2029 senesinde Venüs'e fırlatılması düşünülüyor. VERITAS görevi ise bir sene evvel başlayacak ve 2028 senesinde Venüs'ün atmosferine girmeden gezegeni incelemeye alacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal