Vadeli Doğal Gaz Piyasası İşleme Açıldı

EPİAŞ bünyesinde bulunan vadeli doğalgaz piyasası işleme açıldı. Türkiye için dönüm noktası olan projede Aralık vadeli kontratların hacmi 300 bin liraya ulaştı.

02.10.2021-09:17 - (Son Güncelleme: 02.10.2021-14:35) Vadeli Doğal Gaz Piyasası İşleme Açıldı

EPİAŞ’ın Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP) 1 Ekim’de işleme açıldıktan sonra ilk işlemlerde Ocak vadeli kontrat bin metreküp başına 3 bin 413 TL’den işlem görürken Aralık vadeli kontrat 3 bin 155 TL’den işlem gördü. 30 Eylül’de spot piyasada doğal gaz bin metreküp başına 2 bin 927 TL’den işlem görmüştü.

BÖLGENİN EN BÜYÜK DOĞAL GAZ TÜKETİCİSİ ÜLKESİYİZ 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bünyesinde barınan ve bugün işleme açılan vadeli doğal gaz piyasasında güçlü bir gösterge fiyatın oluşacağına inandıklarını belirtti. Dönmez, bölgenin en büyük doğal gaz tüketicisi ülkesi olduğumuzu belirtirken ''Çevre ülkelerle de farklı boru hatları bağlantılarımız olduğu için oluşacak bu piyasa bizi bölgesel ticaret merkezi olma hedefimize bir adım daha yaklaştıracak.'' ifadelerine yer verdi.

Piyasa açılış törenine video mesaj gönderen Dönmez, EPİAŞ'ın 6 yıl önce Türkiye Elektrik İletim AŞ'den gün öncesi piyasasının işletimini devraldığını ve Türkiye'nin ilk enerji borsası olarak faaliyete başladığını hatırlattı.

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZDA ÜRÜN VE SÜRELER ARTTI

Dönmez, spot doğal gaz piyasasında oluşan günlük referans fiyatın sektör tarafından takip edilen önemli bir gösterge olduğuna işaret etti ve EPİAŞ'ta gün öncesi ve gün içi piyasaları, dengeleme güç piyasası, vadeli elektrik piyasası, organize toptan doğal gaz piyasası ve YEK-G gibi enstrümanlarla elektrik ve doğal gazda ürün ve sürelerin artırıldığını, böylece önemli bir piyasa hacmi ve derinlik oluşturulduğuna değindi.

VADELİ GAZ PİYASASISININ DEVREYE GİRMESİ ÖNEMLİ

Dönmez, vadeli kontratların piyasada öngörülebilirliği arttıran ürünler olduğunu belirterek katılımcıların işlemleri gerçekleştirdikleri kontratlar aracılığıyla teslimat dönemi geldiğinde fiziki olarak bu gazı teslim alıp, teslim edebileceğini söyledi. Ayrıca kontratların el değiştirmesiyle piyasada likidite ve dinamizm de artacağını ifade eden Dönmez ''İhtiyaç halinde arbitraj imkanı da sağlanmış olacak. Bölgemizin en büyük doğal gaz tüketicisi ülkesiyiz ve çevre ülkelerle de farklı boru hatları bağlantılarımız olduğu için oluşacak bu piyasa bizi bölgesel ticaret merkezi olma hedefimize bir adım daha yaklaştıracak. Vadeli piyasalar, fiyat dalgalanmalarına karşı doğal gaz üreticileri ve tüketicilerine enerji maliyetlerini sabitleme avantajı sunarak, fiyat dengesizliklerinin oluşturacağı risklerden korur. Özellikle küresel piyasalarda ciddi bir enerji darboğazının yaşandığı bugünlerde vadeli gaz piyasasının devreye girmesi bu açıdan büyük önem taşıyor.'' dedi.

TÜRKİYE KAYNAK AÇISINDAN DENGELİ

Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) yatırımları, yüzer LNG gemileri, alternatif boru hatları yatırımları ve yer altı depolama kapasitesinin artırılmasına yönelik yatırımlar sayesinde arz güvenliğinde önemli mesafeler kat edildiğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan, Türkiye'nin kaynak açısından dengeli bir arz çeşitliliğine sahip olduğunun altını çizdi.

11 MİLYAR METREKÜP KAPASİTEYE YÜKSELMESİ HEDEFLENİYOR

2023 yılının sonuna kadar yer altı doğal gaz depolama kapasitemizin yıllık tüketim miktarının yaklaşık yüzde 20'sini karşılayacak şekilde 11 milyar metreküp kapasiteye yükseltilmesinin hedeflendiğini belirten Tancan ''Vadeli elektrik ve gaz piyasalarının açılmasıyla EPİAŞ, piyasa katılımcılarına sunduğu ürün ve hizmetlerde ürün çeşitliliği anlamında Avrupa piyasalarıyla aynı seviyeyi yakalıyor. Bu noktadan itibaren Türkiye'nin enerji ticaret merkezi olabilmesi için uluslararası piyasa katılımcılarının piyasamızda daha çok işlem yapmasına yönelik çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz.'' diye konuştu.

PİYASA HACMİ 300 BİN LİRAYA ULAŞTI

Tancan, konuşmasının sonrasında ikisi kasım, biri ocak vadeli ilk kontratlarla piyasa hacminin 300 bin liraya ulaştığını bildirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal