<p>İstanbul'da özellikle son haftalarda etkisini hissettiren kar ve yağmur yağışları, şehirde yer alan barajların doluluk oranını artırdı. Öyle ki megakentte yer alan 10 barajın doluluk oranları yükseldi. Toplam kapasitesi 868 milyon 683 bin metreküp olan barajların şu anki doluluk oranı yaklaşık olarak 757 milyon metreküp.
Kentte geçtiğimiz hafta etkisini hissettiren yağışların ardından doluluk oranları; Istrancalar ve Kazandere barajlarında yüzde 100' ulaşırken, İstanbul’un su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Ömerli Barajı'nda ise doluluk oranı yüzde 91,17'ye ulaştı.
Söz konusu oranlar Alibeyköy Barajı'nda yüzde 80,69, Büyükçekmece Barajı'nda yüzde 88,62, Darlık Barajı'nda yüzde 96,99 olarak ölçülürken, Elmalı Barajı'nda yüzde bu oran 95,83, Pabuçdere Barajı'nda ise yüzde 96,02 olduğu belirtildi. Terkos Barajı’nda durum yüzde 83,02’yken en düşük oran Sazlıdere Barajı’ndan geliyor. Sazlıdere’de doluluk oranı yüzde 61,09.
Açıklanan rakamlar İstanbullu vatandaşların yüzünü bir hayli güldürse de, barajların sahip olduğu kapasitenin kısıtlı olduğunu anımsatan uzmanlar, su sıkıntısı yaşama riski nedeniyle tüketim konusunda şehirdeki vatandaşları temkinli ve tasarruflu olmaları konusunda uyardı.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İç Su Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, barajlardaki yaşanan doluluk artışının sevindirici olduğunu belirtse de vatandaşları uyardı. Prof. Dr. Albay, dolan barajlardaki azalan suyun çabuk kirlendiğine dikkat çekti.
Albay, kente su sağlayan barajların doluluk oranlarının yüzde 100'e ulaşmasının bile olası su sıkıntılarının önüne geçemeyeceğine dikkati çekerek, “İstanbul'da tam tamına 800 milyon metreküpü geçen su kapasitesi var. Günde hemen hemen 3 milyon metreküp suyun İstanbul halkına verildiği düşünülürse, 9 aylık suyu barajlarımızda topluyoruz demektir, yani tamamen dolu olsa bile. Bu da bize şu ev ödevini veriyor; suyu doğru kullanacağız, rahatlamayacağız, boşa harcamayacağız, boşa akıtmayacağız, tasarruf edeceğiz.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Yani rahatlamaya gelmez, çünkü önümüz yaz ayları. Yaz aylarında buharlaşma artacak, su tüketimi daha da artacak. Hele bir de önümüzdeki yıl kar ve yağmuru doğru bir şekilde almazsak, bizi önümüzdeki yıllarda tekrardan yeni bir sıkıntı bekliyor olabilir. Bu yüzden ben hep şunu söylüyorum, lütfen suyu doğru kullanalım, tasarruf edelim, suyu gereksiz harcamayalım.” ifadelerini kullandı.