Uzmanlardan o besini tüketenlere uyarı! Cilt kanseri riskini arttırıyor

Uzmanlardan o besini tüketenlere ciddi bir uyarı geldi. Yapılan uyarılara göre ton balığında bulunan bazı maddeler cilt kanseri riskini ciddi şekilde arttırıyor. Konunun detayları haberimizde...

30.06.2022-16:18 - (Son Güncelleme: 01.07.2022-17:29)

Et ve tavuğun dışında en çok tüketilen et ürünü olarak bilinen balıkta Omega-3 başta olmak üzere pek çok vitamin ve mineral bulunuyor. Balıkların hemen hemen hepsi sağlık konusunda özel yararlara sahip olsa da endüstriyel ortamlarda üretilen konserve balık türleri insan sağlığı açısından önemli tehlikeler barındırıyor. Uzmanlardan o besini tüketenlere ciddi bir uyarı geldi. Yapılan uyarılara göre ton balığında bulunan bazı maddeler cilt kanseri riskini ciddi şekilde arttırıyor.

Uzmanlardan o besini tüketenlere uyarı

Brown Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yaptığı araştırmalara göre haftada 2 ve daha fazla kere balık tüketmek cilt kanserine davetiye çıkarıyor. Yapılan araştırmada, 300 gram balık tüketen kişilerde kanser yapıcı bir madde olan malign melanom maddesinin gelişim oranı yüzde 22 daha fazla oluyor.

Ton balığı

Araştırmada ortalama yaşları 62 olan 491 bin 367 kişi incelendi. Alınan kayıtlar sonucunda 15 yılın ardından bu kişilerdeki melanom vakalarının yaşanma sıklığı hesaplandı. Bu kişilerin alkol ve tütün ürünü tüketme, genetik yatkınlık gibi bilgileri de incelendikten sonra balık tüketiminin cilt kanserine yakalanma ihtimalini yükselttiği sonucu ortaya çıktı.

Ton balığı yiyenler özellikle dikkat etmeli

Araştırmada ortaya çıkan bir başka ilginç sonuç ise melanom riskini en çok arttıran balık türünün ton balığı olmasıydı. Bir başka dikkat çekici sonuç ise kızartma şeklinde balık yiyenlerde cilt kanseri riskinin görülmemesi oldu. Cıva ve arsenik gibi maddeler balığı aşırı miktarda tüketen kişilerde daha fazla görüldü. 

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal