Uzmanından bayramda beslenme önerileri: Sakın bu hataları yapmayın

Ramazanla birlikte değişen beslenme alışkanlıkları sindirim sistemi üzerinde bazı değişikliklere yol açmıştı. Ramazan bitiminde eski düzene geri dönülmesiyle dikkat edilmezse bazı mide problemlerine yol açabilir.

08.05.2021-17:26 - (Son Güncelleme: 26.04.2022-15:20) Uzmanından bayramda beslenme önerileri: Sakın bu hataları yapmayın

Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kalmışken normal beslenme düzenine geri dönüşte bazı uyarılara dikkat edilmeli. Değişen beslenme alışkanlıkları sindirim sistemi üzerinde sorunlara yol açabilir. Dikkat edilmezse bazı sağlık sorunlarına yol açan bu değişiklik dönemlerinde nasıl beslenilmesi gerektiğine dair uzmanların uyarılarına hassas bir şekilde uyulması gerekir. Peki bayramda yemek yerken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...

Bayramda yemek yerken nelere dikkat edilmeli?

Ramazan sonrası birden yemeklere yüklenmenin, vücut için oldukça tehlikeli olduğunu dile getiren Diyetisyen Funda Budak,"Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme hayatın her döneminde ilke edinilmelidir. Son yıllarda açlık sürelerinin giderek uzadığı Ramazan dönemlerinde gerek verilen listeler gerekse tavsiyelerimizle sağlıklı beslenmenin Ramazan ayında da uygulanması için elimizden geleni yapıyoruz. Fakat Ramazan ayında dikkatli olup sonrasında, 'Bir ay boyunca aç kalmışım, şimdi dilediğimi yerim' veya 'kaybettiğim enerjiyi alayım, bayram sonrası toparlarım' gibi düşüncelerle yiyeceklere saldırmamak gerekir. Genellikle safra kesesi veya mide rahatsızlıklarının ortaya çıkışı ya da rahatsızlıklarının artışı bu dönemlere denk gelebilir. Ramazan ayı boyunca yavaşlayan sindirim sistemine ve metabolizmaya aniden yüklenmek mide ve bağırsaklarda gaz sıkıntısına, ishal, midede reflüye, safra kesesi hastalıklarının ortaya çıkışına, tansiyon yüksekliğine, şeker- insülin metabolizmalarının bozulmasına sebep olabilmektedir" dedi.


3 ana öğün ya da 3 ara öğün 

Ramazan döneminde vücudun belirli bir sindirime alıştığını bu nedenler, birden yüklenmenin şok etkisi yaratacağını belirten Budak, ara öğün şeklinde beslemenin daha sağlıklı olacağını belirterek, "Ramazan sonrası birden 6 öğün yapmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle ilk gün 3 öğün tüketmek yeterli gelebilir, sonrasında ara öğünlerle 6 öğüne ulaşmak daha sıkıntısız olacaktır. Her ana öğünde besin gruplarının her birinden azar azar da olsa bulundurmaya çalışılmalıdır. Hafif, az yağlı, az şekerli yemekler ve tatlılar yapılmalıdır. Bayramların vazgeçilmezi tatlılar zaman zaman zor durumda kalmanıza sebep olabilir. Bu nedenle varsa sütlü ve hafif tatlıları tercih etmeye çalışın" ifadelerini kullandı. Sabah 30 dakika, akşam 30 dakikalık yürüyüşlerin iyi olacağını belirten Budak, "Sebze meyve tüketiminizi arttırarak tatlı eğiliminizi azaltabilirsiniz. Her öğünde salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri tüketmeye çalışın, aralarda meyve tercih edin. Sindirim sorunlarınız yok ise domates, salatalık gibi sebzeler ve kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu yemekte fayda vardır. Kan şekerinizi dengeleyebilmek adına süt, yoğurt, ayran, cacık gibi besinleri ara öğünlerde veya tatlı tüketimlerinizden sonra günde 2-3 kez tüketin. Ayrıca sıcak yaz günlerinde ihtiyacınız olan sıvı ihtiyacı oruç tutulan sürenin uzaması ile karşılanamamaktadır. Bu nedenle bayramın gelişi ile günlük 2,5 veya 3 litrelik su ihtiyacınızı karşılamaya çalışın" diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal