Uygurlar Kimdir?

Türklerin ilk defa yerleşik hayata geçtiği ve tarım yaptığı bu kağanlık, şu an yaşamını Çin'in doğusunda sürdürüyor. Doğu Türkistan'da yaşayan bu halk, mutfağı ve garip dil sistemiyle biliniyor.

17.01.2022-12:05 - (Son Güncelleme: 17.01.2022-13:18) Uygurlar Kimdir?

Uygurlar veya Uygur Türkleri, bir Türk etnik gruptur. Çin'in tanıdığı 55 etnik azınlıktan biridir. Uygurların memleketi, Çin'in kuzeybatısında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesidir. Çin reddetse de Uygurlar yerel bir halktır ve Çinlilerden ayrı olarak tanımlanırlar. Tür dil ailesinin Karluk koluna ait olan dilleri Uygurca, farklı bir yazı stiline sahiptir.

UYGURLAR TARİHİ

Uygurlar hakkındaki net bilgiler, Çin yıllıkları ile Göktürk ve Uygur kitabelerinde geçmektedir. Uygur, en kabul edilen anlamıyla akraba, müttefik anlamına gelir. Hunların soylarından geldikleri varsayılır. 5. yüzyılda Orta Asya'nın büyük bir kısmına yayılan Töleslerin bir boyu olarak varlık gösterirler. Uygur kitabelerinde adları Dokuz Oğuz olarak adlandırılmaktadır.

Orhun Irmağı kıyısında, Ordu-balık kentini Uygur Kağanı Kutluk Bilge Kül kurdu. 2 yıllık hükümdarlıktan sonra yerine oğlu Moyen-çor geçti. Orhun-Ötüken bölgesinin etrafında konan göçen ve Türkçe konuşan boylar denetim altına alındı. Kırgızlar, Karluklar, Türgişler, Basmıl, Dokuz Tatar ve Çikler, yapılan savaşlar sonucu hakimiyet altına girdi. Arap - Çin rekabeti, Uygurların yükselmesine sebep verir. Talas Irmağı kenarından yapılan savaş sonucu İslam kuvvetleri Çin ordusunu dağıttı. Çin, Tarım Havzası denilen Doğu Türkistan'ı bu savaştan sonra boşalttı ve yerlerini Uygurlar doldurdu. Doğu Türkistan'ın direkt olarak Uygurlar tarafından yürütülmeye başlanması, Çinliler ile savaşı kaçınılmaz kılar. Çin'in baskılarına dayanılamaz ve 840 yılında Uygur Kağanlığı yıkılır. 

uygur yemekleri

UYGUR DEVLETİ ÖZELLİKLERİ

Türk boyları arasında tarım toplumu nitelemesini alan ilk örnek Uygurlulardır. İlk Türk şehrini kurmuşlardır. Birçok dinin aynı şehir içerisinde yaşandığı seyyahların gezi notlarında yazmaktadır. Tengricilik, Budizm, Maniheizm ve Hristiyanlık bir arada yaşar. Göktürk alfabesinden Uygur alfabesine geçilir. 

UYGURLAR ÖZELLİKLERİ

Genetiklerine bakıldığında genetik çeşitlilik mevcuttur. Uygurların yapılan araştırmalarda yüzde 60 Avrupa/Batı Asya, yüzde 40 Doğu Asya/Sibirya genetik kalıtımı bulunur.

Türk dil ailesinin Karluk koluna aittirler. Birçok yazı sistemiyle kurulur. Uygur halkı İslam'a geçmesinden ötürü Arap alfabesi kullanılmaya başlanır. Uygur Arap Yazısı, şu an Çin'de Uygurların en çok kullandığı yazı türüdür. Çin'deki Uygurlar aynı zamanda Çince de bilmektedir. 

DİNLERİ

8. yüzyılda Böğü Kağan zamanında Maniheizm, Uygur Kağanlığının resmi dini haline geldi. Günümüzde Uygurlar Hanefi mezhebine bağlı Müslümandırlar. 

MUTFAK KÜLTÜRÜ

İpek Yolu'nun üzerinde bulunan Uygurlar, birçok farklı kültürden kendi mutfaklarını inşa ederler. Orta Asya, Orta Doğu, Güney Asya ve Uzak Doğu'dan birçok element Uygur mutfağında yer alır. Lagman, polu, somen, samsa en bilinen Uygur yemekleridir. Erişte, Uygur mutfağının temel malzemelerindendir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal