Uyanış Büyük Selçuklu Batıniler Gerçekte Var Mıydı?

TRT1'in sevilen tarihi dizisi Uyanış Büyük Selçuklu'da işlenen Batınilik anlayışı izleyicilerin dikkatini çekti. Peki Batınilik nedir? Uyanış Büyük Selçuklu Batıniler gerçekte var mıydı?

16.02.2021-17:29 - (Son Güncelleme: 16.02.2021-17:29) Uyanış Büyük Selçuklu Batıniler Gerçekte Var Mıydı?

Uyanış Büyük Selçuklu son bölümüyle yine beğenileri üzerine topladı. Fenomen dizide bu hafta Batınilik anlayışı işlendi. İzleyiciler bu bölümün ardından Batınilik anlayışını araştırmaya başladı. Batınilik nedir? Batınilik gerçekte var mıydı? 

BATINİLER KİMDİR? 

Batınilik anlayışına tarihte Haşhaşi toplumu Hasan Sabbah’ın önderlik ettiğine yer verilir. Günümüzde de hala etkileri süren bu anlayışın gizemi hala çözülememiştir. 1090 yılında Alamut Kalesini ele geçiren Hasan Sabbah bu kaleyi kendisi için geçilmez hale getirmiştir. Hasan Sabbah’ın tek amacı Selçuklu İmparatorluğunu devirmektir. Bu nedenle Sunni olan herkese savaş açmıştır.

Korkunç biri olarak tarihte anılan Hasan Sabbah, propaganda konusunda oldukça iyi olarak bilinir. Düşmanının içine sızmayı çok iyi bilen Sabbah, sayıca az olmalarının da etkisiyle farklı planlar yaparak düşmanlarıyla savaşmıştır. Bu nedenle Hasan Sabbah ve yanındakiler suikastlerle ünlüdür.

Hasan Sabbah Alamut Kalesini ele geçirdikten sonra o kaleden hiç çıkmamıştır. 74 yaşında ölen Sabbah, arkasında Batınilik anlayışını bırakmıştır. Batınılik anlayışı Sabbah’ın ardından daha da güçlenmiş ve birçok devlete savaş açmıştır. 

BATINİLER NEDİR? 

Batınılik, Kuran ayetlerinin görünen anlamlarının yanında daha derin anlamı olduğunu savunmuş ve ayetleri yorumlayan anlayıştır. Arapça kökenli olan Batıni kelimesinin anlamı ise gizli olan şey, bir şeyin gerçeği, iç yüzüdür. Ayrıca İslam’da Allah’ın 99 isminden biridir.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal