Ülkemizde milyonlarca vatandaşa erken emeklilik fırsatı!

Ülkemizde milyonlarca vatandaş erken emekli olmanın formülünü arıyor. Bazı koşulların yerine getirilmesi halinde 6 sene erken emekli olunabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu yaş şartı, doldurulan primler, sigorta başlangıç tarihi doğrultusunda emeklilik hakkı sunsa da bazı durumlarda bu süre daha erken olabiliyor. Bu konu hakkındaki detaylar haberimizde…

09.05.2022-15:38 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-15:38) Ülkemizde milyonlarca vatandaşa erken emeklilik fırsatı!

Evlenen kadınlar sigortadan sonra çocuk sahibi olduklarında borçlanarak erkenden emekli olma hakkı kazanıyor. Öte yandan 6 sene prim de kazanılıyor. Bazı kadın çalışanlar doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı için iş hayatından uzaklaşabiliyor. Bu nedenle prim gün sayıları azalıyor, emeklilikleri ise daha geç zamana kalıyor. Yasalar uyarınca da bu duruma çözüm için doğum borçlanması hakkı tanınıyor.

Kurum fark etmeksizin tüm kadın çalışanlar yararlanabiliyor

Kurum fark etmeden tüm kadın çalışanlar, yani SSK'lı olanlar, kendi işini yapan Bağ-Kur'lular ve memur olan anneler doğum borçlanmasında bulunabiliyor. İsteğe bağlı sigorta ödemesi yaparak Bağ-Kur'lu olanların da doğum borçlanması yapma şansı var. Ancak borçlanma yapabilmek adına doğumların ilk sigortalı olunan zamandan sonra gerçekleşmesi şartı bulunuyor. Bununla beraber çocuğun sağ olması da gerekiyor. Doğduktan sonra bir müddet yaşayan çocuklar adına yaşadığı süre kadar borçlanma olabiliyor.

Ülkemizde milyonlarca vatandaşa erken emeklilik fırsatı!

Normal şartlarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ve stajda geçen süreler önemsenmiyor. Anneler eğer staj başladığı zamandan sonra doğum yapmışlarsa bu doğumları borçlanmak suretiyle erken emeklilik şansı elde edebiliyor.

Doğumdan sonra çalışıldıysa

Bu durum için bazı şartlar bulunuyor. Borçlanma yapılabilmesi adına o sürelerde çalışılmaması gerekiyor. Yani primlerinin ödenmemiş olması aranan şartlar arasında. Ancak eğer doğumun ardından çalışmaya başladıysanız, o sürelerin borçlanması gibi bir durumu bulunmuyor. Her çocuk için 720 gün, yani 2 sene prim hakkı elde ediliyor. Çocuk doğduktan sonraki 2 sene çalışılmamışsa, bu zaman borçlanma ile kapatılabiliyor ve primler emeklilik hesabında bulunabiliyor.

Öte yandan kadınlar doğumdan sonra çalışmadıkları günlerin primlerini toplu bir şekilde hizmet süresine ek olarak koyabiliyor. Bu yolla 3 çocuğu olan bir anne 6 yıllık yani 2 bin 160 günlük primi çalışmadan ödeyerek emeklilik hesabında bunu kullanabiliyor.

Emeklilik erkene çekiliyor mu?

Senesini ve yaşını tamamlamış bir annenin primi eksik olduğunda bu süreleri çalışarak geri kazanabiliyor. Örnek olarak 2 bin 160 gün primi eksikse ve 3 doğumu varsa 6 sene çalışıp prim ödemesi gerekiyor. Ancak doğum borçlanması ile beraber 6 senelik primi toptan ödeyerek 6 yıl bekleme şartı olmadan emekli olabilir. Bunun dışında doğum borçlanması işe giriş tarihini veya yaş koşulunu geri çekmemekte.

Ülkemizde milyonlarca vatandaşa erken emeklilik fırsatı!

Uygulamanın yapılabilmesi için başvurunun emeklilik yaşının tamamlanmasına kısa süre önce yapılması daha uygun olur. Çünkü bu tarihe kadar çalışılarak primlerin tamamı doldurulabiliyor. Ancak her sene ödeme tutarında artışa gidilmektedir. Eğer daha az para ödeme yapmak isteniyorsa daha erken ödeme yapılabilir.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal