Apple'a şarj girişleri değişiyor mu? Ülkeler onayladı! Apple'a şarj girişlerini Type-C'ye çevirmesi 2024'e kadar süre verildi

Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri ile ABD sonrasında bir kaç ülke daha iPhone modellerinin şarj giriş yerlerinin Type-C bağlantı noktasına geçme kararına onay verdi.

29.06.2022-13:04 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-17:54)  Apple'a şarj girişleri değişiyor mu? Ülkeler onayladı! Apple'a şarj girişlerini Type-C'ye çevirmesi 2024'e kadar süre verildi

Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu, uzunca bir süredir akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlar gibi teknolojik ürünlerde yer alan şarj bağlantı noktalarının farklı olması ve bu durumunda çevresel atık yüküne neden olduğu görüşünü savunuyordu. Bu yönde yapılan görüşmeler neticesinde ilk etapta iPhone modellerindeki şarj bağlantı noktalarının Type-C bağlantısı kullanması yönünde bir karara varıldı. Bu karar ilk olarak AB üye ülkeleri tarafından kabul edildi.

Apple'a ait İphone cihazlarının şarj girişlerinin Type-C olmasına yönelik alınan karara AB üye ülkelerin onay vermesi sonrası bir destek te ABD'den gelirken AB Parlementesu'nun çevresel atık yükü çalışması bir ülke tarafından daha kabul edildi. İşte Type-C çalışması hakkında son gelişmeler..

iPhone şarj girişinin Type-C olması kararı

iPhone modelerinin şarj girişleri dünya genelinde aynı olacak!

Bundan yaklaşık 6 yıl önce kadar tüm elektronik üretimi yapan şirketler, Type-C teknolojisini ürettikleri cihazlara entegre etmeye başlamışlardı. İlk etapta her ne kadar bu entegre işlemi Samsung cihazlarda olsa da gün geçtikte bu girişler hemen hemen tüm cihazlarda olmaya başladı.

Teknoloji devi Apple, Type-C bağlantı noktası hakkında başlatılan çalışmalara katılmadı cve kendi patentli teknolojisi Lightning girişini kullanmaya devam etti. yalnız bir süre sonra Type-C’nin bazı özelliklerden yararlanabilmek için entegre işlemini bilgisayar ve tabletlerine işlemeye başladı. Bu konuda daha da ileri giden Apple, şarj adaptörlerine bağlı olan kabloların ucunu da Type-C’ye döndürdü.

iPhone şarj girişinin Type-C olması kararı

AB Parlementosu tarafından alınan karara hem AB üye ülkelerin hem de ABD'nin destek vermesi sonra bit katılımın da Brezilya'dan geçmesi durumu farklı hale getirdi. İphone cihazların şarj giriş noktalarının Type-C’ olarak değiştirilmesine yönelik karara çok sayıda ülkenin onay vermesi Apple'ın tüm telefonlarında geçiş yapmasına neden olacağı söylenmeye başlandı.

Avrupa Parlamentosu'nun konuyla ilgili açıklamasında Apple’ın iPhone modelleri de dahil olmak üzere tüm cihazların şarj girişi tek tip olacak ve bu entegre işlemleri için de şirketlere 2024 sonbahar dönemine kadar süre sağlanacak.

iPhone şarj girişinin Type-C olması kararı

ABD, Type-C’de değil tek tip girişlerde diretiyor

ABD tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamalarda Avrupa’nın yaptığı gibi Type-C’de diretilmediği sadece şarj giriş yerlerinin tek tip olarak görünmesini istedikleri belirtildi. Aynı açıklama Brezilya tarafından da geldi.

Brezilya’da faaliyet gösteren Anatel, standardizasyon çalışmasının tüketicilerin lehine olacağını savundu ve bundan dolayı Lightning yerine USB Type-C bağlantı noktasının uygulanması gerekliliğinin daha doğru olabileceğini ifade etti. Byu çalışma içinde Brezilya Apple'a 1 Temmuz 2024’e kadar süre verdi.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal