Ukrayna, ABD-Rus Şantajı Kıskacında

Ukrayna lideri Zelensky ile ABD Başkanı Biden arasında dün gece gerçekleşen telefon görüşmesi ile ilgili medyaya sızıntı yapıldı.

28.01.2022-11:53 - (Son Güncelleme: 28.01.2022-12:49) Ukrayna, ABD-Rus Şantajı Kıskacında

Erdal Şimşek|ANALİZ

Medya’ya sızan görüşmeler incelendiğinde Amerikan liderin tam bir savaş çığırtkanı profili çiziyor.

Görüşmenin bir diğer dikkat çekici yönü de iki liderin “Rus tehdidi” algısı birbirinden çok uzakta olması.

Biden’ın ısrarla Rus tehdidinin her an gerçekleşebilir” iddiasını sürdürürken, Ukraynalı lider Zelensky hem soğukkanlı davranıyor hem de “tehdit”te muğlak noktaların olduğunu, Rusların savaşmaya çok da istekli olmadıklarını belirtiyor.

Biden’in “Ruslar’ın Ukrayna’yı işgal edeceklerine inancının tam olduğunu, bunu da Şubat ayında gerçekleştireceklerini” vurgusuna Zelensky yine aldırış etmiyor.

Zelensky’nin bu tutumuna karşı Biden dozu daha arttırarak şöyle diyor:

Başkent Kiev’in dahi işgal edilebilecek ve Ukrayna’nın artık buna hazırlanması gerekiyor.”

Ukraylana lideri Biden’ın bu tehdit dolu şantajına yine umursamaz bir şekilde cevap verirken bu sefer ABD Başkanı tehhditin dozajını daha da arttırarak Zelensky’ye karşı küstah bir üslup takınarak, “Ukrayna’nın daha fazla askeri yardım almayacağını, NATO’ya giriş sürecinde bir ilerleme olmayacağını” söylüyor.

Telefon görüşmelerinin uzun uzadıya detayları bütün dünya basınında yer alıyor. Onları alıntılayarak vaktinizi almak istemiyorum. Ama benim gördüğüm, tipik bir kasaba şerifinin anlaşmalı olduğu haydutları kullanıp ve akabinde onları tehdit unsuru göstererek kasabalıların kendisine koşulsuz tabi olmasını istemesi gibi bir durum var ortada.

Biden’ın bu küstah dili ve şantajcı tutumu şu iki ihtimali doğuruyor:

1- Ukrayna’yı daha fazla ürküterek masaya oturmasını zorluyor. Çünkü Ukrayna, Batı’nın bütün küstah ce düalist çatal diline kulaklarını hep tıkadı ve kendi çıkarlarını tavizsiz bir şekilde sürdürdü. Bu da Batı’yı çileden çıkarıyor. Batı’dan kastım ABD ve ortağı İngiltere’dir.

2- Dünkü analizimizde de belirttiğimiz gibi, Ukrayna üzerinden yeni bir Rus-Amerikan paylaşım sistemi kuruluyor. Ve bu gerginlik sadece Ukrayna’ya değil bütün Avrupa ve bölge ülkelerine korku salma amaçlı olduğu kanaatindeyim. Bu iki gücün yeniden iki gücün dünyayı ortaklaşa gütme planının saha uygulaması

Bu o kadar belli bir tiyatro oyunu ki, düşünün ABD ve Rusya Cenevre’de Avrupa’nın güvenliğini görüşüyorlar ama masada hiçbir Avrupalı ülke yok. Tamam, Avrupalılar korkuyu görünce muhakeme güçlerini yitiriyorlar. Ama kimse kusura bakmasın biz bu konuda kuşaklar boyu hep şerbetliyiz.

Rusya’nın tutum, davranış ve söylemlerine baktığımızda, onların da tek amaçlarının Ukrayna’yı barış masasına oturtmak. Ama adil bir masa değil, Ukrayna topraklarının neredeyse yarısının Rusya tarafından gasp edildiğini kabul eden bir masa. Ukrayna liderliği ve devlet kadrosu da bu oyunun farkında kısmen. O yüzden Zelensky, Biden’ın küstah şantajına aldırış etmiyor.

Ayrıca hem dünya ve hem Türkiye’de öyle bir Ukrayna profili çiziliyor ki, sanki Baltık Cumhuriyetleri gibi yeteneksiz zayıf ve kağıt üstünde bir devletmiş gibi resmi çiziliyor. Bu algıyı hem ABD-İngiltere ikilisi hem de Batı Avrupa yapıyor.

Halbuki bu algı tamamen yanlıştır. Savunma sanayii konusunda Ukrayna dünyanın sayılı ülkelerindendir. Hatta bir çok konuda Ruslardan çok ileridedirler. Almanlar, Fransızlar ve diğer muadilleri savunma sanayii konusunda Ukrayna’nın yanına yaklaşamazlar bile.

Savaş tarihini sürekli okuyan ve 32 yıldır aralıksız hem iç hem de ulurlar arasındaki bütün savaşları takip etmiş imkânlar nispetinde bizzat cephelerde gözlemlemiş bir gazeteci olarak şunu rahatlıksa söyleyebilirim:

 Eskinintabiriyle, “çiftinde çubuğunda olana bulaşma”yacaksın. Bulaşınca o halim selim gördüğün insan ve insan topluluğu birden savaş makinasına döner. Dünya buna en son Bosna’da tanık oldu. Silah ve şiddetle hiçbir işleri ve ilişkileri olmayan, tamamı şehirli ve normal sosyal düzende yaşamını üreterek sürdüren esnaf ve üretici Boşnakların üzerine Sırpları saldı batı dünyası. İlk başlarda çok büyük kayıplar veren Boşnak halkı, kısa bir sürede savaş makinasına döndü. Rusların, Almanların, Hollandalıların… velhasıl bütün Avrupa’nın desteklediği Sırplara tarihi bir ders vererek vatanlarının büyük bir kısmını işgalden kurtardılar.

Ukraynalılar da bu açıdan sosyolojik olarak Boşnaklara çık benzemektedirler. Onları Boşnaklardan ayıran bir özellik var. O da bilim ve teknolojide dünyanın ileri ülkeleri arasında yer almalarıdır. Özellikle savunma sanayiinde ileri teknoloji ürüsün silah ve mühimmatları var.

Biden-Zelensky telefon konuşmanın geneline baktığımızda Ukrayna liderliğinin kesinlikle savaştan yana olmadığı ama ne pahasına olursa olsun topraklarını Ruslara kaptırmayacaklar.

Olası muhtemel savaşta durum Ukrayna’nın lehine döndüğünde Batı derhal sahte barış masasını kuracak ve işgal altındaki Ukrayna topraklarındaki Rus işgalini adım adım meşrulaştıracak bir anlaşmayı dayayacaklardır. Tıpkı Bosna Hersek Savaşı’nda olduğu gibi. Böylesi bir işgal, ABD postalının Avrupa’daki işgalciliğine meşruluk kazandırmak amaçlı olduğuna kaniyim.

Görüntüde Putin ve Biden çatışma halinde. Ama gerçekte, ikisi de Zelensky’yi savaş veya diplomasi taktikleri ile Ukrayna’nın kaybettiği adil olmayan bir “Barış masası”na oturtmayı hedefliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal