TURKOVAC Randevusu Nasıl, Nereden Alınır?

Yerli aşı çalışmaları tamamlandı. TURKOVAC için acil kullanım onayı verildi. Bakan Koca, üretimin başladığını duyurdu. Peki, TURKOVAC randevusu nereden alınır, aşı randevusu nasıl alınır, MHRS aşı randevusu alma adımları nelerdir?

07.09.2021-18:05 - (Son Güncelleme: 08.02.2022-11:11)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşı TURKOVAC üretimine başladıklarını duyurdu. Yerli aşıya acil kullanım onayı da verildi. Vatandaşlar, TURKOVAC aşısı için randevu alabilecekler. Peki, TURKOVAC randevusu nasıl alınır? İşte cevabı…

TURKOVAC AŞI RANDEVULARI 81 İLDE BAŞLADI!

Yerli aşı, öncelikle gönüllü olanları aşı olmaya davet ederek ilk aşı çalışmalarını gerçekleştirmişti. Ardından İstanbul merkezli aşı uygulamaları yapılmıştı. Kısa bir süre önce kullanım onayı alan TURKOVAC randevularına artık Türkiye'nin 81 ilinden herkes ulaşabiliyor.

Yerli aşıyı olmak isteyenler e - Nabız sistemi üzerinden ya da diğer aşı randevusu sistemleri üzerinden aşı zamanlarını seçebilecekler. Aynı gün içinde verilen aşı randevularıyla TURKOVAC bugünden itibaren herkesin seçimine sunuldu.

AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Aşı randevusu almak için birçok yöntem bulunuyor. Bunlardan biri ALO 182 randevu hattı. Bu numara üzerinden hem hastane randevusu hem de aşı randevusu oluşturabiliyorsunuz.

Bir diğer yöntem Merkezi Hekim Randevu Sistemi MHRS. Üye giriş bilgileriniz ya da e-devlet kullanıcı adı ve şifrenizle randevu sistemine ulaşabiliyorsunuz.

Aşı randevusu almak için bir diğer sistem e-Nabız. Bu sistem hastalıklarınızı, ilaçlarınızı; kısaca sağlık durumunuzu kontrol etmeye yarıyor. Bu sistem üzerinden de aşı randevusu oluşturabiliyorsunuz.


TURKOVAC AŞISI NEDİR?

TURKOVAC, Türkiye Sağlık Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesi’nin ortak bir çalışmayla geliştirdiği yerli üretim bir Kovid – 19 aşısı. İnaktif tipte olan TURKOVAC aşı çalışmalarının başında Prof. Dr. Aykut Özdarendeli bulunuyor.

TURKOVAC aşı çalışmaları tamamlandı. Yan etkileri ve kullanım süreleri hesaplandı. Daha öncesinde TURKOVAC aşısı için gönüllü olan kişilerde herhangi bir yan etki görülmedi. Yerli aşının saptanmış riskli bir yan etkisi yok. Acil kullanım onayını da alan yerli aşıya tüm randevu kanallarından alınabilecek. Üretimin başladığını duyuran Bakan Koca, vatandaşların TURKOVAC’ı gönül rahatlığı ile tercih edebileceğini söyledi.

TURKOVAC KORUYUCULUK ORANI NEDİR?

TURKOVAC'ın koruyuculuk seviyesinin yüzde 80'i geçtiğini aktaran Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

"Yerli aşımız bizi dışa bağımlı olmaktan kurtaracak. Aşımızı pandemi sürecinde kullanmak için acil kullanım onayına başvurmamız tarihi bir gelişme. Bilim Kurulu toplantısında Sinovac'ın koruyuculuğu yüzde 83 olarak belirtilmişti. Sinovac aşısıyla benzer olduğu için Turkovac'ın da koruyuculuğu yüzde 80'in üzerinde olacak"

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli TURKOVAC aşısının güvenli olduğunu belirterek;

"Klinik aşamalarda, deney hayvanlarında aşının etkinliğini ve güvenli olduğunu, çok yönlü çalışmalarımızla ortaya koyduk. Daha sonra Faz-1 çalışmaları Kasım 2020'de başladı, güvenlik oldukça önemliydi faz-1'de. Faz-1 çalışmaları 2021 Ocak sonunda bitti ve Şubat ayında Faz-2 çalışmaları başladı ve onu da Nisan ayında bitirdik ve gayet etkili, güzel sonuçlar elde ettik. Ardından da TUSEB'in Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü Faz-3 çalışmaları hazirandan bu yana devam ediyor. Bu noktada elde edilen veriler neticesinde otoritelere başvurularak TURKOVAC aşısının acil kullanım onayı aldı" dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal