Türkiye'nin Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Artış

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, "Küresel ekonomide pandeminin etkilerinin devam ettiği bu dönemde, yaş meyve sebze ihracatını artırma başarısı gösterdik." diye konuştu.

05.06.2020-14:31 - (Son Güncelleme: 05.06.2020-14:22) Türkiye'nin Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Artış
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, "Küresel ekonomide pandeminin etkilerinin devam ettiği bu dönemde, yaş meyve sebze ihracatını artırma başarısı gösterdik." diye konuştu.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, 2020'nin ilk 5 ayında Türkiye'nin yaş meyve sebze dış satımının 2019'un aynı dönemine kıyasla % 20 artışla 915 milyon dolara çıktığını belirtti.

Sin'in yazılı açıklamasında, mayısta 244 bin ton ürünün ihraç edilip, 2019'un aynı dönemine göre % 13 artarak 159,5 milyon dolar dış satım yapıldığını bildirdi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin aynı süreçte 111 bin ton ürün satarak % 6 artarak 62 milyon dolar dış satım rakamına gelindiğini belirten Sin, dış satımcıların coronavirüs dönemini iyi idare ettiğini belirtti.

Avrupa ülkeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu pazarlarından gelen yoğun isteklerin karşılandığının altını çizen Sin, "Küresel ekonomide pandeminin etkilerinin devam ettiği bu dönemde, yaş meyve sebze ihracatını artırma başarısı gösterdik. Bu ayda en fazla ihracat artışı yakaladığımız ülke yüzde 747 artışla Polonya oldu. Bu ülkeyi yüzde 130 artışla Belçika, yüzde 104'le Gürcistan takip etti. Makedonya, Ukrayna, Romanya ve Hollanda'ya yaptığımız ihracatta da dikkat çeken artışlar elde ettik." diye konuştu.

Sin, mayıs ayında en çok dış satımın 57,2 milyon dolar ile Rusya'ya yapıldığını, bu ülkeyi 20,4 milyon dolar ile Almanya ile 16,9 milyon dolarla Romanya'nın takip ettiğinin altını çizdi.

2019'da % 2,2 milyar dolarlık yaş meyve sebze satan Türkiye’nin bu senenin ilk 5 ayında % 20 artarak 915 milyon dolarlık ihracata ulaştığına işaret eden Sin, bu dönemde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin % 15 artarak 432 milyon dolar dış satım yapıldığını belirtti.

Coronavirüs döneminde gereken önlemlerin alınarak çalışmaların sürdüğünü belirten Sin, şu ifadeleri kullandı:

"İhracatçılarımızın ülkemize daha fazla döviz kazandırması için hava kargo tarifelerinde salgın öncesi ücretlere göre indirim uygulanmasını bekliyoruz. Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinden gelen talepleri daha etkin karşılamak için hava kargo maliyetlerinin ivedilikle düşürülmesi gerekiyor. Ayrıca hava kargoda yeni destinasyonların açılması, Türk yaş meyve sebze ürünlerinin daha fazla pazara, daha hızlı ulaşmasını sağlayacaktır. Üreticilerimiz, ihracatçılarımız ve ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyan hava kargoya devlet desteğinin artırılmasını bekliyoruz. Ayrıca yakın zamanda yaş meyve sebzeyi de paketlemek zorunda kalacağız. Çünkü koronavirüs salgınından dolayı insanlar artık el değmemiş, hijyen açısından güvenli ürünler tüketmeyi tercih ediyor. Bu durum da ihracatçılara ilave maliyet yükü getirecektir."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal