30.12.2019-12:19 (Son Güncelleme:25.04.2024-22:00)


1

Gaziantep, halk arasındaki eski adıyla Antep, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında bulunan aynı adlı ilin merkez şehridir. Güneydoğuda şehir olarak en fazla nüfusu barındırır. Türkiye’nin de en kalabalık sekizinci şehridir. Sanayi ve gelişmişlik bakımından birincidir. Gaziantep, Şehitkamil, Şahinbey olmak üzere iki metropol ilçeye ayrılmıştır. Gaziantep, Türkiye'nin hâla yaşanılan en eski kenti olup, dünyanın da hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.



2

Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan ancak, birçok el sanatı esnafının üretim yaptığı Gaziantep Bakırcılar Çarşısı ahşap kaplamalı dükkanları, taş döşenmiş sokakları ile bizleri başka bir döneme götürür. Bakırcılar Çarşısında yer alan dükkanların yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 19'uncu yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Tek katlı dükkanlardan oluşan çarşı, hanlar bölgesi içinde yer almaktadır. Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan çarşı Tarihi Kentler Birliği’nin “Başarı Ödülüne” layık görülmüştür. Çarşıya adını veren bakırcılık sanatı varlığını günümüzde de yoğun bir şekilde devam ettirmektedir.



3

Dünyanın En Büyük İkinci Mozaik Müzesi: Zeugma

Dünyanın En Büyük İkinci Mozaik Müzesi: Zeugma

Türkiye'nin en önemli müzeleri arasında yer alıyor. Gaziantep’i ziyaret edenlerin tarihi Zeugma kentini ve dönemin yaşamını gerçeğe en yakın biçimde tanınması amacıyla birçok özel sergileme tekniği kullanılarak düzenlenen Zeugma Mozaik Müzesi modern Türk müzeciliği için gurur kaynağıdır. Zeugma Mozaik Müzesi’nde, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Zeugma’nın kökleri M.Ö. 300 yılına dayanır. Büyük İskender’in generali olan Euphrates, Fırat Nehri’nin en stratejik noktasına kendi adını verdiği Seleukeia Euphrates şehrini kurar.



4

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisidir. Kale heybeti ve bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehir merkezinde, Alleben Deresi’nin güney kenarında, yaklaşık 25-30 metre yükseklikte görülebilen bir tepe üzerindedir. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir.



5

Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten 18. yüzyılda Darandeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Halk arasında Kara Basamak Bedesten olarak olarak da bilinmektedir. Uzun dönem kasaplara ev sahipli yaptığı için Et hali olarak da adlandırılır. Genişlikleri 10 ile 25 metrekare arasında değişen 73 dükkan ile ticari faaliyette bulunmak isteyen özellikle baharatçı ve turistik eşya satıcılarına otantik bir ortam sunmaktadır.



6

Hamam Müzesi

Hamam Müzesi

Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiştir. Vakfiyesine göre 1577 tarihinde yapıldığı anlaşılmaktadır. Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyonu tamamlanarak Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüştür.



7

Oyun ve Oyuncak Müzesi

Oyun ve Oyuncak Müzesi

Geçmişten günümüze ulaşan çocuk yaşam kültürünün korunarak ve yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, çocukların bedensel, zihinsel gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu masalsı evde, büyük küçük herkes kendinden bir şeyler bulmakta, geçmişte oynadığı oyuncakları kendi çocuklarına gösterebilmenin heyecanını hissetmektedirler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR