Türkiye’nin Doğal gaz İthalatını Azalacak

Türkiye’nin doğal gaz ithalat yükü önemli ölçüde azalacak.

05.06.2021-00:15 - (Son Güncelleme: 05.06.2021-00:15) Türkiye’nin Doğal gaz İthalatını Azalacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz'deki Kuzey Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan Amasra-1'de 135 milyar metreküplük dev doğalgaz rezervi keşfedildiğini açıkladı. Bu kapsamda, Türkiye'nin Tuna-1 ve Amasra-1 kuyularında toplamda 540 milyar metreküplük bir rezerv olduğu duyuruldu. Uzmanlara göre bu keşifle birlikte Türkiye’nin doğal gaz ithalat yükü önemli ölçüde azalacak. Türkiye için büyük yatırımların önünü açacağı belirtiliyor. 

‘KEŞFEDİLEN REZERV, TÜRKİYE'NİN 3 YILLIK DOĞAL GAZ TALEBİNE KARŞILIK GELİYOR’

Değerlendirmelerde bulunan Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, ‘Geçen yıl 405 milyar metreküplük gaz keşfedilen Sakarya Gaz Sahası'ndan yıllık 15 milyar metreküp civarında doğal gaz üretilmesi halinde Türkiye'nin doğal gaz ithalatı yüzde 30'un üzerinde azalacak. Yerli kaynaklarla konut tüketicisinin yaklaşık 25 yıllık ihtiyacı karşılanabilecek. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini açıkladı. Keşfedilen rezerv, Türkiye'nin 3 yıllık doğal gaz talebine karşılık geliyor. Yapılacak yeni sondaj çalışmalarıyla bölgede yeni katmanlar keşfedilebilir. 2023 ve sonrasında Amasra-1 sahasında üretilecek olan doğal gazla konut sektörünün 8-9 yıllık doğal gaz talebi karşılanabilecektir. Amasra-1 ve Tuna-1 kuyularından yıllık 20 milyar metreküp civarında doğal gaz üretilmesi durumunda Türkiye’nin yıllık doğal gaz ithalat faturası yaklaşık 5-6 milyar dolar azalacaktır’ dedi.

‘ZONGULDAK İÇİN ÖNEMLİ EKONOMİK HAREKETLİLİK GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM’

Arslan, ‘Deniz altından yaklaşık 150 kilometre uzunluğundaki hatla karaya ulaşan doğal gaz bu bölgeden sisteme iletilecek. Bu yatırımın, Zonguldak ve bölgesi için de önemli bir ekonomik hareketlilik getireceğini düşünüyorum’ dedi. 

‘BU KEŞİFLER ÜLKENİN İTHALAT MALİYETLERİNİ CİDDİ ÖLÇÜDE DÜŞÜRECEK’

Değerlendirmeler yapan Rystad Energy Upstream Araştırma ve Analist Birimi Başkan Yardımcısı Palzor Shenga, ‘Doğal gaz tüketiminin önemli bir kısmı Rusya, İran ve Azerbaycan'dan ithal ediliyor. Bizim tahminlerimize göre, Türkiye'nin gaz keşfettiği sahalardaki eşik üretim maliyeti ithal edilen doğal gaz fiyatına göre çok daha rekabetçi. Dolayısıyla, bu keşifler ülkenin ithalat maliyetlerini ciddi ölçüde düşürecek ve gaz sektöründe önemli yatırımları da tetikleyecek. Tabii Türkiye'nin enerjide öz yeterliliğini sağlaması için önünde uzun bir yol var ama ülkenin düşük maliyetli gaz keşifleriyle bulduğu yeni umut daha yoğun bir arama ve saha geliştirme programı uygulamasının da önünü açacaktır’


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal