05.03.2021-09:38 (Son Güncelleme:05.03.2021-09:38)


1

Türkiye, koronavirüs salgınında hem sağlık hizmetleri hem de aşılama aşı çalışmasıyla dünyaya örnek olmaya devam ediyor. Türkiye, en fazla aşılama yapan ülkelerin arasına yer alıyor. Olumsuz hava koşullarına rağmen aşı çalışmaları sürüyor.



2

Sağlık Bakanlığı’nca paylaşılan vaka sayısı haritasına göre en çok vakanın görüldüğü ilk 5 il arasında yer alan Rize’de sağlık ekipleri zorlu şartlarda görev yapmaya devam ediyor. Rize'de Kovid-19 ile mücadelenin öncüsü sağlık ekipleri zorlu arazi koşullarında yağmur, çamur, kar demeden köylere çıkıp ev ev, kapı kapı dolaşarak görevlerini ihmal etmiyor.



3

Filyasyon ve aşılama ekipleri, kentin en uzak ve yüzölçümü en büyük ilçelerinde hava sıcaklığının eksilere düştüğü kırsal köylerde virüsün takibini yapıyor. Sabah hastaneden ayrılarak köylere doğru yola çıkan ekipler, dik, engebeli, karlı ve buzlu yolları aşıyor. Ekipler, araç ulaşımının olmadığı evlere ise patika yollardan yaya ulaşarak aşılama yapıyor.



4

Kovid-19 mücadele kapsamında başlatılan aşı uygulaması, hız kesmeden devam ediyor. 14 Ocak tarihinden bu yana süren aşılama programında şu anda 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile onların 60 yaş ve üzeri eşlerine aşı yapılıyor.



5

Bu kapsamda aşı randevusu alanlardan biri de Ankara’nın 1135 rakımlı Elmadağ ilçesine bağlı Kuşçuali köyünde yaşayan 69 yaşındaki Emire İzgi oldu. Yürüme güçlüğü çeken ve evde bakım hizmeti alan yaşlı kadının yardımına, zorlu kış şartlarında ekipler yetişti. Evinde aşısını olan Emire İzgi, tüm sağlık ekiplerine teşekkür ederek, vatandaşları aşı olmaya davet etti.



6

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde, 127 yaşındaki 7 çocuk ve 62 torun sahibi Türkan Güler'e evinde koronavirüs aşısı yapıldı.



7

Samsun'da, kovid-19 ile mücadelenin öncüsü filyasyon ekipleri, ev ev dolaşarak görev yapıyor. Sahada birçok zorluk ve sorunla karşılaşan ekipler, kentin en uzak ilçesi olan Vezirköprü'de de sıcaklığın eksilere düştüğü havada, karlı ve çamurlu yolları aşarak, vatandaşların aşılanması için mücadele ediyor.



8

Karabük'te sağlık ekipleri olumsuz hava koşullarına rağmen yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında başlatılan aşılama çalışmalarını sürdürüyor.Kovid-19 ile mücadele kapsamında aşı çalışması yürüten Karabük İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri olumsuz hava koşullarında dahi kırsaldaki 85 yaş ve üzerindeki kişilere ulaşarak CoronaVac aşısı yapıyor. Karabük ve ilçelerinde etkili olan kar yağışına rağmen köylerdeki vatandaşların evlerine giden ekipler, ulaşımın sağlanamadığı bölgeler için uzun süre yol yürümek zorunda kalıyor. Merkez ve ilçelerde toplam 12 ekip 48 personel, fedakarca çalışarak, evde sağlık hizmeti alan veya sağlık sorunları nedeniyle evlerinden çıkamayanlarında evlerinde aşılarını yapıyor.



9

AB Aşılamada Sınıfta Kaldı

AB Aşılamada Sınıfta Kaldı

Koronavirüs aşılama uygulamasında ABD ve İngiltere karşısında oldukça geride kalan AB, dış politika yönetiminde de kriz yaşamaya devam ediyor. Avrupa Komisyon’un Alman başkanı Ursula Von der Leyen, aşı meselesini yönetememekle itham edildi ve istifaya davet edildi.



10

Türkiye 40 Günde 27 AB Ülkesini Geçti

Türkiye 40 Günde 27 AB Ülkesini Geçti

Dünya çapında her 100 kişiden 2,63’ü Kovid-19'a karşı aşılanırken Türkiye toplu aşılamaya başladığı 14 Ocak’tan bugüne kadar yaklaşık 6,5 milyon kişiye aşı uygulayarak vatandaşlarının yüzde 7,75’ine aşı uyguladı. Türkiye dünyada en çok aşı uygulayan 7’nci ülke olurken, 27 AB ülkesi aşılamaya Türkiye’den önce 18 gün önce başlamasına rağmen Türkiye miktar olarak hepsini solladı.



11

Hangi Ülkelerde Aşılama Var?

Hangi Ülkelerde Aşılama Var?

Toplam aşı sayısı, sadece aşılanan kişi sayısını değil, verilen dozları yansıtıyor.



12

Yaygın Aşılama Projeksiyonu

Yaygın Aşılama Projeksiyonu

Economist Intelligence Unit'in araştırması dünyada aşı üretiminde ön sıralardaki iki ülke olan Çin ve Hindistan'ın, kendi nüfuslarını 2022 yılı sonuna kadar yeterli düzeyde aşılayamayabileceğini gösteriyor.



13

Güncel Aşılama Tablosu

Güncel Aşılama Tablosu

Toplam Yapılan Aşı Sayısı 9.779.331 1.Doz Uygulanan Kişi Sayısı 7.456.826 2.Doz Uygulanan Kişi Sayısı 2.322.505

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR