Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Türkiye, Mısır’la Komşu Oluyor
Erdal Şimşek
Türkiye, Mısır’la Komşu Oluyor
09.07.2020 Perşembe 16:20

Libya’da her geçen gün başarı üstüne başarı elde eden meşru hükümete karşı Avrupa, emperyalizmin Ortadoğu’daki mümessili Arap krallıkları, BM ve Rusya tarafından yeni tuzaklar kuruluyor.

Almanya ve BM’nin “Sirte ve Cufra askersiz bölge olsun” diye önerdiği teklif kelimenin tam anlamı ile Libya’yı resmen parçalama önerisidir. Türkiye’nin askeri danışmanlık yaptığı meşru hükümet bu öneriyi kabul etmesi durumunda Libya fiilen üçe bölünecek Almanya’nın başını çektiği ve Birleşmiş Milletlerin ısrarla önerdiği barış önerisi, Libya’yı parçalamayı hedefleyen bir teklif olduğunu belirtelim.

Libya haritasını önünüze aldığınızda ne demek istediğim orada çok daha iyi anlaşılır sanırım. Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan ve Yunanistan’ın açıkça desteklediği ve her türlü silah, mühimmat, lojistik ve istihbarat yardımı yaptığı terörist Halife Hafter, Libya’da bir yılı aşkın süredir sivillere yönelik kitlesel katliamlar yapıyordu.

BM’nin tanıdığı Sarac başkanlığındaki meşru Libya hükümeti bu katliamları durdurmak için bütün dünya dan yardım istedi. BM’nin ve Avrupa’nın kapısını 50 kere çaldı. Ama kimseden yüz bulmadı. Ve son olarak yine kadim dost olan Türkiye’nin kapısını çaldı.

Türkiye hükümeti Sarac’ın bu talebini geri çevirmedi ve uluslararası hukuka uygun olan bir anlaşma metni imzaladı. Yapılan anlaşma metnindeki bir maddeye göre Türkiye, Sarac hükümetine askeri danışmanlık hizmeti yapacaktı. Türkiye, askeri danışmanlık hizmeti verdiği günden bu yana Sarac hükümeti teröristleri işgal ettiği yerlerden bir bir püskürttü.

Türkiye’nin desteklediği ve askeri hizmet verdiği meşru Libya hükümeti. Ülkesinin birlik ve beraberliğini korumak için elde ettiği zaferler, terörist Hafter’i destekleyen Fransa, Rusya, Mısır, BAE, Yunanistan ve Suudi Arabistan’ı yeni arayışlara yöneltti. Ve şimdi bu 6’lı çete, Libya’yı bölmek için “barış” taleplerinde bulunuyorlar.

Son olarak Almanya ve Birleşmiş Milletler’den bir barış çağrısı geldi. Almanya ve BM’nin teklif ettiği “Sirte ve Cufra’nın askersiz bölge olsun” önerisi Libya’yı parçalamayı hedefleyen bir çalışma olduğu görüldü. Çünkü terörist Hafter’i tam destekleyen Mısır’ın eli kanlı diktatörü Sisi’nin işgal etmek istediği bölge Sirte ve Cufra.

Diğer yandan, bu bölgenin askerden arındırılması, terörist Hafter için tampon oluşturma alanı olduğu belirtiliyor. “BM Barış gücü” tarafından kontrol edilecek olan “askersiz bölge”, Mısır’ın Libya’yı fiili olarak önünü açtığı da gözlemlendi.

Mısır’nı petrol kaynaklarından dolayı Sirte ve Cufra’yı işgal etme çabaları bütün uluslararası gözlemciler tarafından biliniyor. Son 5 aydır Mısır ordusunun en önemli kara birlikleri ile bütün hava kuvvetlerini Libya sınırına yığdığı gözlemleniyor. Aslında Sarac hükümetinin BM’ye vereceği cevap budur:


“Cufra ve Sirte’nin askerden arındırılması yetmez. Biz size başkentimiz Trablusu da askerden arındıralım. Siz de terörist Hafter’in işgal ettiği Bingazi’yi silahlarla donatmaya devam edin. Hatta Suriye'den gelen Scudların sayısını arttırın, Fransa’nın gönderdiği füze bataryalarına yenilerini ekleyin. İsrail ve Rus silahlarını Hafter’e göndermeye devam edin. Rus Paralı askerlerini, Esed çetelerini ve Sudan’dan satın alınan paralı teröristleri de getirip yığın Bingazi’ye.”

BM, misyonu gereği, Libya’da da barıştan değil kaostan yana. Çünkü BM, emperyalizmin çıkarlarının korunduğu resmi bir kuruluştur. Meşru Libya hükümeti ve Türk askeri danışmanlar bu öneriyi kesin bir dille red etmeli ve Cufra ile Sirte’yi bir an önce Hafter milislerinden kurtarmalıdırlar.

Peki Sirte ve Cufra kurtulduktan sonra ne mi olacak?

Türkiye, Mısır’ın komşusu olacak. Bunun bir sonraki adımı belki çoğu kişiye payal gibi gelecek ama, Türkiye, İsrail ile komşu olacak. Çünkü, Mısır’daki Sisi diktatörlüğü çatır çatır çatırdıyor. Her gün insanlar açlıktan fakirlikten dolayı intihar ediyorlar. Bu olayların tümü mısır medyasında yer alıyor. Ve Mısırlılar, ülkelerini işgalci katil diktatör Sisi’den kesinlikle kurtarıp milli bir hükümet kuracaklardır. Ve milli bir hükümet mutlaka ama mutlaka Türkiye ile çok iyi geçinecektir. Milli olan Mısır’ın çıkarları ile Türkiye’nin çıkarları birbiri ile ciddi anlamda örtüşüyor. İşte İsrail’in ve onun hamisi Batı’nın en büyük kabusu budur. Türkiye’nin Mısır ile komşu olması.

Türkiye, yıllar önce Suriye üzerinden İsrail ile komşu olacağı çok net bir şekilde görülüyordu. Bunu engellemek için Hizbullah ve onun türevleri Lübnan ile Suriye’ye yerleştirildi. Veya bu terör örgütünün Libya ile Suriye’de egemen olmasına göz yumuldu. Dolayısıyla İsrail ile Türkiye arasına Şii/Rafızi/terör koridoru çekilerek İsrail’in güvenliği sağlandı.

Aynı operasyonu şimdi Libya’da uygulamaya çalışıyorlar. Cufra ve Sirte bölgesini önce askerden arındırıp sonra Sisi’ye teslim etmek. Cufra ve Sirte bölgesindeki petrol geliri, diktatör katil Sisi’ye bir nefes borusu olacaktır. Böylece Mısır’ın başında İsrail yanlısı bir diktatör rejimi varlığını sürdürmüş olacaktır.

Meşru Libya hükümeti Almanya ve BM’nin önerdiği bu “barış” adı altındaki parçalanma önerisini derhal red ederek bir an önce Cufra ve Sirte’yi terörist işgalinden kurtulacaktır.